Kaikkeen sitä on rahaa annettu – Suomen Kulttuurirahasto 75 vuotta

Artikkelit
|
06.03.2014
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Suomen – ja maailman – suurimpiin säätiöihin kuuluva Suomen Kulttuurirahasto viettää 75-vuotisjuhlavuottaan.

Suomen – ja maailman – suurimpiin säätiöihin kuuluva Suomen Kulttuurirahasto viettää 75-vuotisjuhlavuottaan. Hallituksen puheenjohtaja Timo Viherkenttä linjasi juhlapuheessaan Kulttuurirahaston osallistuvan Suomen kestävyysvajeen taltuttamiseen: korkeasta iästään huolimatta Rahasto ei ole jäämässä eläkkeelle vaan jatkaa tinkimätöntä työtään suomalaisen kulttuurin, tieteen ja taiteen hyväksi.

Kulttuurirahaston juhlavuoden suurhanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä Suomessa. Jokaiseen kuntaan perustetaan 5-10-vuotiaiden lasten ja eläkeläisten kohtaamispaikaksi Terhokerho. Kerhot kutsuvat kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään ja viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR); Kulttuurirahaston tuki on yli 3 miljoonaa euroa.

Kansan karttuisa käsi näkyväksi

Hankkeella kunnioitetaan nykysuomalaisten ohella myös Rahaston perustamiskeräyksen 1938 toteuttaneita kansakoululaisia, joita oli 30 000. Kaikkiaan 170 000 suomalaista lahjoitti keräykseen, jonka tuotto oli 2,7 miljoonaa silloista markkaa. Lisäksi 18 000 henkilöä osallistui erilliseen lahjakirjakeräykseen vuosina 1937–1938. Alkuperäiset keräyslistat on sidottu 42 paksuun niteeseen, jotka ovat Kulttuurirahastossa tallessa, nyt myös verkossa kaikkien selailtavina.

Jo huippusuosituksi tulleessa verkkopalvelussa kuka tahansa voi hakea lahjoittajien tietoja nimen, kunnan tai ammatin perusteella. Lähes jokainen löytää omia sukulaisiaan keräyslistoilta, joiden selaileminen muistuttaa suomalaisten suuresta kulttuurinrakkaudesta ja pitkistä perinteistä lahjoittaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

”Kaikkeen sitä on rahaa annettu” on Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotijuhlakampanjan yksi tunnuksista. Osuva muotoilu muistuttaa siitä, miten säätiöissä tasapainoillaan jatkuvasti odotusten ristinpaineessa. Mikä yhdelle on paras mahdollinen tuen kohde, onkin toiselle pelkkää turhuutta ja tuhlausta. Juuri siksi on onni, että Suomessa on monipuolinen ja -ääninen säätiölaitos, joka pystyy tukemaan mitä erilaisimpia hankkeita ja tarpeita.

Henkistä ja taloudellista viljelyä

Kulttuurirahaston tehtävänä on sääntöjensä mukaan ”suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen”. Rahasto myöntää tarkoituksensa mukaisesti henkilökohtaisia apurahoja tieteen ja taiteen tekijöille ja työryhmille sekä muille kulttuurielämän aloilla toimiville. Rahasto tukee myös laajempia kulttuurihankkeita huomattavan suurin apurahoin.

Apurahoja jaetaan vuosittain keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston yleisrahastoista sekä jakovuorossa olevista nimikkorahastoista lahjoittajiensa toivomiin ja ohjesäännöissä määriteltyihin tarkoituksiin.

Apurahojen myöntämisen ohella Kulttuurirahastolla on jonkin verran omaa kulttuuritoimintaa. Se järjestää kursseja, luentoja ja muita maamme kulttuurielämää edistäviä tilaisuuksia sekä ylläpitää taidekotimuseota. Tärkein kansainvälinen tapahtuma on joka viides vuosi järjestettävä Mirjam Helin -laulukilpailu.