Säätiöt tv-julkkiksina

Artikkelit
|
18.12.2013

Uusi tv-sarja yksityisistä suomalaissäätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Franck Median tuottama sarja kertoo säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa – myös tulevaisuudessa.

Joulupäivänä 25.12.2013 klo 16.35

Fennomanian lapsi – Suomen Kulttuurirahaston tarina

Franck Median dokumentti kertoo, miten 1930-luvun kiihkeistä kieliriidoista on kasvanut miljardiluokan suursäätiö.

Suomen Kulttuurirahasto syntyi aitosuomalaisten kulttuurikiihkon seurauksena, pitkälti kateudesta hyvin rahoitettua ruotsinkielistä kulttuuripääomaa kohtaan Suomessa. Seitsemän vuosikymmen saatossa Suomen Kulttuurirahasto on jakanut satoja miljoonia maamme tieteen ja taiteen edistämiseksi. Tässä tarinassa kerrotaan, miten kansa saatiin rahaston taakse ja kuinka lahjoituksia on haalittu ja vaalittu vuosien varrella. Tänään tämä suomalaisuuden linnake tekee kiinteää yhteistyötä vanhan vihollisen, Svenska Kulturfondenin kanssa.

Dokumentin päähistorioitsija on Teemu Keskisarja ja siihen on haastateltu lukuisa määrä suomalaisen kulttuurielämän vaikuttajia.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Uljas Pulkkis.

Käsikirjoitus ja ohjaus Nina Pulkkis, leikkaus Elizabeth Aaltonen ja Nina Pulkkis.
Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto: Franck Media.

Tapaninpäivänä 26.12.2013 klo 16.30

Merenkulkijan perintö – Jenny ja Antti Wihurin rahaston tarina

Franck Median dokumentti kertoo, miten alun alkaen vahvasti isänmaallisin tunnusmerkein aloittanut säätiö tänään tukee muun muassa maailmanrauhaa, katusovittelua ja tieteen huippututkimusta.

Dokumentti kertoo, miten legendaarinen merenkulkuneuvos, yksi aikansa varakkaimpia suomalaisia, lahjoitti suuren osa omaisuudestaan yleishyödylliseen tarkoitukseen keskellä toista maailmansotaa. Vaimonsa Jenny Wihurin kanssa hän loi rahaston, joka lukeutuu tänä päivänä maamme suurimpiin yleishyödyllisiin säätiöihin. Tämä on tarina siitä, miten köyhästä ottopojasta tuli yrityspatruuna ja kulttuurin suurlahjoittaja? Vahvasti isänmaallisin perustein perustettu rahasto tukee tänään myös muun muassa riitojen sovittelua nuorten keskuudessa katusovittelujen muodossa ja on palkinnut myös presidentti Martti Ahtisaaren CMI-organisaation kansainvälisestä rauhantyöstä.

Dokumentissa esiintyvät useat aikaisemmin julkisuudesta syrjässä pysyneet Wihurin perheen jäsenet: Antti Aarnio-Wihuri, Marja Aarnio-Wihuri, Reijo Wihuri ja Lailai Tukkila sekä muun muassa maailmankuulu puolalainen säveltäjä ja toisinajattelija Krzysztof Penderecki, joka sai Wihurin Sibelius-palkinnon keskellä Puolan kriisiä vuonna 1983.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Olli Kari.

Käsikirjoitus Teija Riikola, Petteri Backman, Nina Pulkkis, Sanna Liinamaa, Arne Eklund, Elizabeth Aaltonen ja Michael Franck, ohjaus Nina Pulkkis ja Sanna Liinamaa, leikkaus Sanna Liinamaa, Elizabeth Aaltonen, Arne Eklund ja Tuomas Niemi.

Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto Franck Media.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2014 klo 16.30

Aikaansa edellä – Yrjö Jahnssonin säätiön tarina

Franck Median dokumentti kertoo, miten kovia liikemaailman riskejä ottanut kansantaloustieteilijä toi Suomeen uudenlaista talousajattelua

Apurahasäätiöiden merkitys tieteelle ja tutkimukselle on kiistaton. Franck Median dokumentissa kerrotaan, miten köyhissä oloissa syntynyt Hilma Jahnsson perusti miehensä nimiin säätiön, joka tukee kansantaloustieteen, lääketieteen sekä terveystaloustieteen jatko-opintoja ja tutkimustyötä. Hilma ja Yrjö Jahnsson olivat itsenäisyysajan alkuvuosien yhteiskunta-aktivisteja ja koulutuksen puolesta puhujia. Yrjö Jahnsson itse otti huikeita sijoitusriskejä ja loi poikkeuksellisten pohdintojensa jatkeeksi pohjan säätiölle, joka tänä päivänä on kansainvälisesti tunnustettu suomalaisen taloustutkimustyön tukipilari.

Käsikirjoitus ja ohjaus Betty Marschan, leikkaus Arne Eklund.
Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto Franck Media.

Sarja jatkuu pääsiäisenä 2014.