3 faktaa säätiöistä

3 ajankohtaista faktaa, jotka jokaisen pitää säätiöistä tietää:

1. Yli puoli miljardia euroa yhteiseksi hyväksi joka vuosi

Vuonna 2022 Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenet rahoittivat tiedettä 295 miljoonalla eurolla, taidetta 76 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä ja kansalaisten hankkeita 145 miljoonalla eurolla. Säätiöt ylläpitävät lisäksi tutkimuslaitoksia, museoita ja residenssejä, kartuttavat taidekokoelmia sekä toteuttavat merkittäviä hankkeita. Säätiöt yhdistävät ihmisiä ja rakentavat parempaa maailmaa.

2. Säätiöiden tuki on Suomelle elintärkeää 

Ylivoimaisesti eniten tukea säätiöiltä saivat lääke- ja terveystieteet, yli 99 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä, se on kolmannes alan tutkimusmenoista korkeakouluissa. Kotimaiset säätiöt ovat nousseet lääketieteen suurimmaksi tutkimusrahoittajaksi Suomessa, kun valtion ja yritysten rahoitus alalle on laskenut dramaattisesti. Säätiöiden tuki kansalaisyhteiskunnalle on myös tärkeämpi ja monipuolisempi kuin yleisesti tiedetään. Säätiöt lisäävät osallisuutta ja vahvistavat demokratiaa, riskirahoittavat ja luovat uutta. Ne mahdollistavat meille asioita, joihin julkinen raha ei riitä tai uskalla mennä. 

3. Tieteelle 5,5 miljardia euroatuki taiteelle on kasvanut

Suomalaiset säätiöt ovat tukeneet tiedettä ja tutkimusta yhteensä yli 5,5 miljardilla eurolla itsenäisyytemme aikana. Seuraavan 10 vuoden aikana yksityisten apurahoittajien on arvioitu tukevan tiedettä 3 miljardilla eurolla. Säätiöiden tuki taiteelle on myös kasvanut reilussa vuosikymmenessä huomattavasti. Suomessa ei ole yhtään merkittävää tutkijaa tai taiteilijaa, joka ei olisi saanut uransa jossain vaiheessa apurahaa yksityisiltä säätiöiltä.

Lue lisää

Säätiötuki lukuina

Kuva: Kulttuurikeskus PiiPoo. Suomen Kulttuurirahasto tuki 400 000 eurolla ukrainalaislasten taidetoimintaa eri puolilla Suomea. Toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.