3 faktaa säätiöistä

3 ajankohtaista faktaa, jotka jokaisen pitää säätiöistä tietää:

1. Yli puoli miljardia euroa yhteiseksi hyväksi joka vuosi

Vuonna 2021 Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenet rahoittivat tiedettä 269 miljoonalla eurolla, taidetta 79 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä ja kansalaisten hankkeita 168 miljoonalla eurolla. Säätiöt ylläpitävät lisäksi tutkimuslaitoksia, museoita ja residenssejä, kartuttavat taidekokoelmia sekä toteuttavat omia hankkeita.

2. Säätiöiden tuki on monille aloille elintärkeää 

Ylivoimaisesti eniten tukea säätiöiltä saivat lääke- ja terveystieteet, 88 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä, kolmannes alan kaikista tutkimusmenoista. Kun valtion ja kotimaisten yritysten tutkimusrahoitus alalle on laskenut, lääketieteellinen tutkimus on yhä enemmän säätiörahoituksen varassa. Säätiöiden tuki kansalaisyhteiskunnalle on myös tärkeämpi ja monipuolisempi kuin yleisesti tiedetään.

3. Tieteelle yli 5 miljardia euroa, tuki taiteelle kasvaa

Suomalaiset säätiöt ovat tukeneet tiedettä ja tutkimusta yhteensä yli 5 miljardilla eurolla itsenäisyytemme aikana. Seuraavan 10 vuoden aikana yksityisten apurahoittajien on arvioitu tukevan tiedettä 3 miljardilla eurolla. Säätiöiden tuki taiteelle on myös kasvanut reilussa vuosikymmenessä huomattavasti.

Lue lisää

Säätiötuki lukuina