Jäsenkalenteri

Järjestämme jäsenillemme koulutuksia, vertaispiirejä sekä monenlaisia muita tilaisuuksia. Tervetuloa verkostoitumaan, löytämään yhteistyömahdollisuuksia ja saamaan uusinta tietoa säätiöasioissa!

Kalenteri päivittyy aina tapahtumapäivien vahvistuessa.

Lähetämme kutsut noin kuukautta ennen tilaisuutta, jolloin myös ilmoittautuminen alkaa. Ilmoittautumislinkki löytyy kutsusta.

Muiden järjestämät tapahtumat on merkitty tähdellä (*).

Hallitus kokoontuu 31.1., 15.3., 8.5., 29.8., 13.9., 4.10. ja 20.11.

Järjestämme jäsenillemme omakustannehintaisia koulutuksia, maksuttomia vertaispiirejä ja monenlaisia muita tilaisuuksia.

Syyskokous ja -seminaari

20.11.2023 Helsingissä

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous ja perinteinen syysseminaari. Paikka ja syysseminaarin ohjelma vahvistetaan myöhemmin. Syyskokoukseen on mahdollista osallistua myös etänä verkossa.

* Nordic Foundation Conference

8.–10.11.2023 Kristiansand, Norja

Co-creating the Nordic future? The 2023 Nordic Foundation Conference puts partnerships on the agenda! Tämän vuoden pohjoismaisen säätiökonferenssin järjestämisestä vastaavat norjalaiset säätiöt.

Lue lisää ilmoittautuminen käynnissä!

Säätiöt ja rahastot ry 20 vuotta!

10.10.2023 klo 15–18 Kansallissalissa Helsingissä

Yhdistyksemme on toiminut säätiöiden parhaaksi jo vuodesta 1970, mutta lokakuussa täytämme 20 vuotta rekisteröityneinä. Juhlistamme päivää jäsentemme kesken Kansallissalissa, jossa historiallinen asiakirja allekirjoitettiin tasan kaksi vuosikymmentä aiemmin.

Saavutettava viestintä

13.9.2023 klo 13–14.30 verkossa

Millaista on selkeä graafinen suunnittelu tai selkeä kieli? Mitä verkkosivuilla ja muissa verkkopalveluissa pitäisi huomioida? Miten parantaa viestinnän saavutettavuutta sosiaalisessa mediassa? Entä millaisia asioita rahoittajan pitäisi muistaa kertoa oman toimintansa saavutettavuudesta? Kouluttajana on Kulttuuria kaikille -palvelun erityisasiantuntija Outi Salonlahti.

Tule mukaan viestimään säätiöistä!

23.8.2023 klo 9–10.30 verkossa

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Tule mukaan kuulolle ja keskustelemaan, miten säätiösi voi tehdä arvokasta työtään näkyväksi päivän yhteydessä ja nosteessa!

Tilaisuus on tarkoitettu sekä Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenille että muille säätiöille.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan täällä viimeistään 21.8.

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt x lääketieteen dekaanit II

8.6.2023 klo 16–18 Helsingissä, Sigrid Juséliuksen Säätiön toimistolla

Lääketiedettä tukevien säätiöiden ja Suomen yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien dekaanien yhteinen tapaaminen. Tarkoituksena on jatkaa ajatustenvaihtoa yliopistojen, tutkimuksen ja yksityisen tutkimusrahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. 

Säätiöiden varainhoitobuffet

30.5.2023 klo 9–13 verkossa

Yleishyödylliset säätiöt tunnetaan taitavina varainhoitajina. Vastuu kestävästä ja ennakoitavasta rahoituksesta säätiöiden tuensaajille edellyttää kuitenkin jatkuvaa varainhoidon arviointia ja pyrkimystä yhä parempiin suorituksiin. Tässä tilaisuudessa kuulemme valikoiduilta kumppaneilta ajankohtaisista ratkaisuista, palveluista ja alan kehityksestä.

Mitä säätiöiden tulisi tietää ChatGPT:stä?

26.5.2023 klo 10–11.30 verkossa

Tiiviin tilaisuuden tarkoituksena on luoda perusymmärrys tekoälyn viimeaikaisesta kehityksestä ja sen merkityksestä tutkijoille ja näiden kanssa työskenteleville. Aiheesta kertoo Helsingin yliopiston digitalisaatiojohtaja Jaakko Kurhila, joka tuntee tekoälyä sekä tutkijana että hallinnon kehittäjänä.

* Philea Forum 2023

23.–25.5.2023 Šibenik, Croatia

The Philea Forum 2023 will gather more than 700 delegates to learn and discuss about current themes on philanthropy with peers and other experts. This year’s event is hosted by the Natinal Foundation for Civil Society Development – Croatia.

Read more

Säätiöt saavutettavammiksi II

16.5.2022 klo 13–14.30 verkossa

Miten säätiöt ja rahastot voivat lisätä apurahojen hakuprosessin saavutettavuutta ja vahvistaa kulttuurialan yhdenvertaisuutta? Tilaisuus on jatkoa viime syyskuussa järjestetylle keskustelutilaisuudelle ja osa Tilaa taiteilijuuteen -hanketta, jossa Säätiöt ja rahastot ry on yhtenä yhteistyökumppanina.

Yliopistokiertue: Tampereen yliopisto

9.5.2023 klo 9.30–17.30

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten yliopistokiertueen kolmas pysäkki on Tampereella! Monipuolinen ja osallistava päiväohjelmamme tuo yhteen säätiöiden ja yliopiston edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa, alustuksissa ja Science Slushissa. Ohjelmaan sisältyy myös vierailu jollekin yliopiston kolmesta kampuksesta.

Kevätkokous ja -seminaari

8.5.2023 klo 11.15–16.30 Tampereella

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen kevätkokous ja kevätseminaari ”Minne matka, Suomi ja säätiöt?”, jossa syvennymme eduskuntavaalien jälkeiseen tulevaisuuteen säätiönäkökulmasta. Kevätkokoukseen on mahdollista osallistua myös etänä.

Webinaari: avoimen tieteen kysely säätiöille ja rahastoille

4.5.2023 klo 10–11 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Avoin tiede on yhä tärkeämpi osa tutkimuskenttää ja siten tutkimusrahoittajienkin työtä. CSC esittelee GraspOS-hanketta aiheesta ja kyselyä, johon toivomme tiedettä tukevien jäsentemme vastaavan.

Lue lisää, sisältää linkit kyselyyn ja tapahtumaan

Säätiötieto on kultaa!

19.4.2022 klo 10–11 verkossa

Tule kuulemaan säätiörahoituksen tilastoinnista! Mitä keräämämme data kertoo? Miten säätiörahoitus kohdistuu? Tilaisuudessa voit myös kysyä mieltäsi askarruttavia asioita vuotuiseen tuen ilmoittamiseen ja tilastointiin liittyen.

Katso myös Säätiötuki lukuina

Vertaispiiri: Rahoituksenhakijan haasteet – mitä säätiöt voivat tehdä yhdessä paremmin?

29.3.2023 klo 9.30–11 verkossa

Koneen Säätiössä selvitettiin vuonna 2022 osana apurahahaun kehitystyötä tieteen ja taiteen tekijöiden suhtautumista rahoituksen hakemiseen. Kuulemme selvityksen tuloksista ja keskustelemme, voisivatko säätiöt yhteistyössä luoda nykyistä hakijalähtöisemmän tavan hakea rahoitusta.

Koulutus: Säätiöverotus II

27.3.2023 klo 13–15 verkossa

Koulutuksessa keskitytään yleishyödyllisen yhteisön verotuksen erityiskysymyksiin sekä tuloverotuksen että arvonlisäveron näkökulmista. Kouluttajana toimii Säätiöt ja rahastot ry:n juristi Martin Löfman.

Koulutus: Säätiöverotus I

13.3.2023 klo 13–15 verkossa

Koulutuksessa keskitytään yleishyödyllisen yhteisön verotuksen perusteisiin sekä tuloverotuksen että arvonlisäveron näkökulmista. Kouluttajana toimii Säätiöt ja rahastot ry:n juristi Martin Löfman.

Koulutus: Kriisiytyneen apurahanhakijan kohtaaminen

15.2.2023 klo 14–15 verkossa

Apurahanhakijat pettyvät joskus raskaasti, kun toivottua rahoitusta ei tullutkaan. Koulutuksessamme käsitellään Mehiläisen työpsykologi, työnohjaaja Jonna Ahlrotin johdolla tilanteita, joissa rahoittajien edustajat kohtaavat vaikeita tilanteita ja hankalia tunteita työssään apurahanhakijoiden kanssa.

Keskustelutilaisuus: Väitöskirjan synty ja rahoitus nyky-Suomessa

14.2.2023 klo 14–15.30 verkossa

Yli 2/3 väitöskirjatutkijoista saa säätiörahoitusta. Tulevalla hallituskaudella väittelijöiden määriä halutaan lisätä jopa tuhansilla vuodessa. Mutta miten väitöskirja syntyy yliopiston ja rahoittajan näkökulmista? Mitä kaikkea väitöskirjatutkimuksen prosesseihin yliopistoissa nykyään liittyy? Yliopistonäkökulmaa tilaisuudessa edustaa Turun yliopisto.

Vertaispiiri: (Viestintä)strategiasta käytäntöön

25.1.2023 klo 13–14.30 verkossa

Miten pienen säätiön viestintätoiminto käynnistetään? Kuinka hyödyntää osallistavia menetelmiä rahoitushaun kehittämisessä? Entä miten mitata viestintästrategian onnistumista? Kuulemme esimerkit Aivosäätiöltä, Vaikuttavuussäätiöltä ja Säätiöt ja rahastot ry:ltä. Tärkeällä sijalla on jälleen myös yhteinen keskustelu.

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

17.1.2023 klo 13–15 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille ja henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

Säätiöiden post doc -poolin hakuinfo

12.1.2023 klo 9–10 verkossa

Tohtorien ulkomaista työskentelyä tukevan Säätiöiden post doc -poolin haku on 1.1.–31.1.2023. Koordinaattori Mikko-Olavi Seppälä kertoo poolin apurahoista ja hakemuksista ja vastaa hakijoiden kysymyksiin. Tilaisuus pidetään englanniksi. Mukaan pääsee ilman ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoja ja osallistumislinkki: postdocpooli.fi

2022

Koulutus: Säätiön vastuullinen sijoittaminen

15.12.2022 klo 9–10.30 verkossa

Miten tehdä säätiölle vastuullisen sijoittamisen strategia? Mitä täyden valtakirjan omaisuudenhoitajilta voi kysyä tai vaatia vastuullisuudesta? Aamupäivän mittainen maksuton peruskurssi on tarkoitettu pienille ja keskisuurille jäsensäätiöille ja -rahastoille vastuullisen sijoittamisen aloittamista helpottamaan. Kouluttajina toimivat Finsifin asiantuntijat.

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt x lääketieteen dekaanit

8.12.2022 klo 16–18 Jenny ja Antti Wihurin rahaston Salus-talolla

Lääketiedettä tukevien säätiöiden ja Suomen yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien dekaanien yhteinen tapaaminen. Tarkoituksena on vaihtaa ajatuksia yliopistojen, tutkimuksen ja yksityisen tutkimusrahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. 

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

24.11.–25.11.2022 klo 12–16 & 8.30–12.30 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Kaksipäiväisessä tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

Syyskokous ja -seminaari

14.11.2022 klo 11.30–17 Ravintola Töölö + verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous & syysseminaari ”Sosiaalinen vastuu säätiötoiminnassa” järjestetään hybriditilaisuutena vanhan Kauppakorkeakoulun juhlasalissa ja etäosallistujille verkossa. Seminaarissa puhujina ovat Varman toimitusjohtaja, KTT Risto Murto & Svenska kulturfondenin talous- ja henkilöstöjohtaja, ekonomi Britt-Marie Forsell-Stenström.

*Nordic Foundation Conference

10.–11.11.2022 Kööpenhamina

Pohjoismainen säätiökonferenssi kokoaa vuosittain säätiöalan ihmiset Pohjoismaista meitä yhdistävien aiheiden ympärille. Vuoden 2022 konferenssin teemana on kestävyys (ESG) ja järjestelyistä vastaavat tanskalaiset säätiöt.

Työsuhteessa, apurahalla vai molempia?

24.10.2022 klo 11–13.30 Helsinki

Tieteentekijät ja -rahoittajat pohtivat aihetta yhteisellä lounaalla.

Yliopistokiertue:
Turun yliopisto & Åbo Akademi

3.10.2022 klo 10.30–17.30* Turku

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten yliopistokiertueen toinen pysäkki on Turussa! Monipuolinen ja osallistava päiväohjelmamme tuo yhteen säätiöiden ja yliopistojen edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa sekä alustuksissa ja Science Slushissa.

Kansainvälinen säätiöpäivä

1.10.2022

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu päivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri Eurooppaa. Säätiöpäivänä myös suomalaissäätiöt tekevät näkyväksi tärkeätä työtään maailman parantajina.

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt saavutettavammiksi **

20.9.2022 klo 13–15  verkossa

Miten säätiö voi parantaa saavutettavuuttaan ja inklusiivisuuttaan? Mitä saavutettavuus erityisesti kulttuurialalla merkitsee? Keskustelua pohjustamaan on toteutettu vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille suunnattu kysely apurahojen hakemisesta, jonka tulokset esitellään tilaisuudessa. Tilaisuus on osa Tilaa taiteilijuuteen -hanketta, jossa Säätiöt ja rahastot ry on yhtenä yhteistyökumppanina.

Keskustelutilaisuus rahoitushauista Tiedejatutkimus.fi-palvelussa 

15.9.2022 klo 10–11.30 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Tiedejatutkimus.fi korvasi vuoden alussa Aurora-tietokannan tieteen ja taiteen rahoitushakujen ilmoituspaikkana. Miksi avoimista rahoitushauista kannattaa ilmoittaa Tiedejatutkimus.fi:ssä? Miten ja minne tiedot toimitetaan? Entä mitä tietoja palvelusta voi saada ulos? Tilaisuus on tarkoitettu kaikille rahoitushakuja järjestäville säätiöille ja rahastoille.

Vertaispiiri: Datalinkin apurahajärjestelmän tietoturva-auditointi

25.5.2022 klo 13–14 verkossa

Tietoturva-auditoinnilla pyritään tunnistamaan järjestelmien tietoturvaan liittyvät mahdolliset puutteet ja kehitystarpeet. Jäsensäätiöillämme on käytössä eri apurahajärjestelmiä, joiden tietoturva-auditoinnista kuulemme tässä vertaispiirissä käytetyimmästä eli Datalinkista.

Vertaispiiri: Säätiön riskienhallinta

19.5.2022 klo 13–15 verkossa

Miten säätiö voi varautua riskeihin ja huolehtia toiminnan jatkuvuudesta eri tilanteissa? Vertaispiirissämme saat tiiviin tietopaketin säätiön riskienhallinnan eri näkökulmista. Esittelemme yhdistyksen tuoreen riskienhallintaoppaan (saatavilla suomeksi ja ruotsiksi) ja saamme esimerkkejä siitä, miten säätiössä arvioidaan jatkuvuutta ja riskejä käytännössä sekä kuulemme, miltä säätiöiden compliance näyttää tutkijan silmin.

Kevätkokous ja -seminaari

9.5.2022 klo 12–17.30 Santahaminassa

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous ja kevätseminaari ”Ympäristökriisi haastaa kokonaisturvallisuutemme – mitä säätiöt ja rahastot voivat tehdä?” Maanpuolustuskorkeakoulun ja sen tukisäätiön kutsumina Santahaminan sotilassaarella Helsingissä.

Kevätkokousta on mahdollista seurata etäyhteydellä.

Yliopistokiertue: Aalto-yliopisto

26.4.2022 klo 12–17.30 Dipoli, Otaniemi

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten pitkään toivoma yliopistokiertue alkaa Aalto-yliopistolta! Monipuolinen ja osallistava puolipäiväinen tilaisuus tuo yhteen säätiöiden ja yliopiston edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa sekä alustuksissa ja Science-Slushissa.

Säätiötieto on kultaa!

7.4.2022 klo 9–11 verkossa

Tule kuulemaan säätiörahoituksen tilastoinnista! Mitä keräämämme data kertoo? Miten säätiörahoitus kohdistuu, ketkä muut rahoittavat säätiöllesi tärkeitä aihepiirejä, mitkä ovat sinun toimintaasi lähellä? Data tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet erilaisiin analyyseihin. Tilaisuudessa voit myös kysyä mieltäsi askarruttavia asioita tilastointiin ja vuotuiseen tuen ilmoittamiseen liittyen.

Katso myös Säätiötuki lukuina

Keskustelutilaisuus: Ukrainan sodan vaikutukset säätiöiden toimintaan

31.3.2022 klo 9–10 verkossa

Venäjän sota Ukrainassa on tuonut säätiöiden ratkaistaviksi monia tilanteita, jollaisiin ei aiemmin ole jouduttu miettimään ratkaisuja. Opetus- ja kulttuuriministeriön suositus korkeakoululuille korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön jäädyttämiseksi Venäjän kanssa sekä muut Venäjä-pakotteet ja halu auttaa ukrainalaisia ovat nostaneet säätiöissä työpöydille konkreettisia kysymyksiä, joihin liittyy myös paljon epätietoisuutta. Siksi järjestämme jäsenillemme keskustelu- ja tiedonvaihtotilaisuuden aiheesta.

Koulutus: Säätiön sijoitussuunnitelma ja varainhoidon kilpailuttaminen

15.3.2022 klo 10–12 verkossa

Mitä säätiön kannattaa ottaa huomioon sijoitussuunnitelmaansa laatiessaan? Miten rakentaa vakaa ja tuottava salkku – ja miten arvioida omien varainhoitajien onnistumista? Ph.D. Annukka Paloheimo Segersven on instituutiovarainhoidon tutkija ja kouluttaja, jolla on vahvaa osaamista niin säätiöiden varainhoidon tarpeista ja haasteista kuin varainhoidon kilpailuttamisesta, kehittämishankkeista ja vastuullisesta sijoittamisesta.

Vertaispiiri: Säätiöt lukutaitoa ja kirjallisuutta tukemassa

17.2.2022 klo 10–11.30 verkossa

Tuore kansallinen lukutaitostrategia korostaa tarvettamme lukutaidon ja lukemisen merkityksen tunnistavalle ja niitä kattavasti tukevalle yhteiskunnalle. Mitä tämä voi tarkoittaa (apuraha)säätiöille? Pitäisikö ja voivatko säätiöt tehdä jotakin yhdessä lukutaidon ja lukemisen edistämiseksi? Näistä kysymyksistä, lukutaitostrategiasta ja säätiöiden omista hankkeista kuullaan ja keskustellaan vertaispiirissämme.

Vertaispiiri: Miten parantaisimme apurahatutkijan asemaa?

10.2.2022 klo 14–16 verkossa

Säätiöt ja rahastot ry tilasi yhdessä Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI:n kanssa selvityksen apurahatutkijoiden asemasta yliopistoissa. Kuulemme selvityksen tekijöiltä tuloksista ja keskustelemme säätiöiden kesken siitä, miten apurahatutkijoilla olisi parhaat edellytykset tehdä tutkimustaan.

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

2.2.2022 klo 10–12 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille ja henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

2021

Vertaispiiri: Säätiö somessa

14.12.2021 klo 10–11.30 verkossa

Mitä some-kanavia säätiöt käyttävät? Millaisia toimivia some-käytäntöjä kollegoilla on? Tule kuulemaan Säätiöt somessa -selvityksen tuloksista, Instagramin hyödyntämisestä WSOY:n kirjallisuussäätiössä ja Syöpäsäätiön digitaalisen viestinnän käytännöistä. Tärkeällä sijalla on jälleen myös yhteinen keskustelu.

Vertaispiiri: Säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimet

Peruttu

23.11.2021 klo 14 Taidekoti Kirpilä + etäosallistumismahdollisuus

Kuulemme uusia esimerkkejä suomalaisten säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimista. Pääroolissa on jälleen keskustelu: pohditaan yhdessä, miten suomalaiset säätiöt voisivat yhdistää voimansa, jotta myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuudet rakentaa tällä planeetalla hyvää elämää.

Syyskokous ja -seminaari

15.11.2021 klo 13–17 Scandic Grand Central Helsinki + verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous & perinteinen syysseminaari, jonka teemana on tänä vuonna vastuullisuus. Seminaarissa mm. julkistamme vuoden 2021 jäsenkyselymme tulokset säätiöiden vastuullisuudesta.

*Nordisk stiftelsekonferens

11.–12.11.2021 Tukholma + verkossa

Pohjoismainen säätiökonferenssi kokoaa vuosittain säätiöalan ihmiset Pohjoismaista maitamme yhdistävien aiheiden ympärille. Vuoden 2021 konferenssin järjestelyistä vastaa Riksbankens Jubileumsfond.

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

4.11.2021 klo 12–16 ja 5.11.2021 klo 8.30–12.30 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Kaksipäiväisessä tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

Valmennus ja vertaispiiri: Säätiöiden viisaat työtavat hybridiaikaan

7.10.2021 klo 10–11.30 verkossa

Säätiöt siirtyvät koronapandemian suhteen ”uuteen normaaliin” muiden mukana. Miten uuteen tilanteeseen pitäisi säätiöiden työyhteisöissä ja organisaatioissa suhtautua? Miten hybridityö onnistuu? Kuinka henkilöstön työhyvinvointia voi parhaiten tukea? Alustajana ja keskustelua johdattamassa Työterveyslaitoksen asiantuntija PsM, psykologi Liisa Puskala. 

Kansainvälinen säätiöpäivä

1.10.2021

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu päivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri Eurooppaa. Säätiöpäivänä myös suomalaissäätiöt tekevät näkyväksi tärkeätä työtään maailman parantajina.

Koulutus: Miten allokoida sijoituksia kestäviin kohteisiin?

29.9. klo 14–16.30 ja 30.9. klo 14.00–16.30 verkossa

Säätiöiden kestävän sijoittamisen verkkovalmennus on suunnattu niin säätiön varainhoidon asiantuntijoille, johdolle kuin koko hallitukselle. Osallistujat saavat keinoja säätiön kestävän sijoittamisen periaatteiden laatimiseen, tavoitteiden asettamiseen ja tulosten arviointiin. Kouluttajina toimivat Tracefi Oy:n asiantuntijat.

Tutkijan elämää apurahalla
-keskustelutilaisuus

20.9.2021 klo 10–12 yhdessä Tieteentekijöiden liiton kanssa verkossa

Tilaisuudessa esitellään ja käydään läpi Tieteentekijöiden liiton tuoreen nuorten tutkijoiden kyselyn tuloksia, jotka ovat erittäin kiinnostavia kaikille tutkimusrahoittajille.

Koulutus: Mitä tutkimusrahoittajan pitää tietää aineistonhallinnasta?

18.5.2021 klo 9.30–11.30 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Millaisia kysymyksiä datahallintoon nykyään liittyy? Millainen on aineistojen elinkaari, mitä versioita säästetään ja miten ne dokumentoidaan? Miten rahoittaja hyötyy siitä, että datanhallintaa suunnitellaan kunnolla? Koulutus on tarkoitettu erityisesti tutkimusta rahoittavien säätiöiden ja rahastojen edustajille.

Kevätkokous ja -seminaari

10.5.2021 klo 13–16 verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen kevätkokous & kevätseminaari, jonka teemana on apurahan jakaminen. Kevätseminaarissa kuulemme monia kiinnostavia esimerkkejä ja keskustelemme siitä, millaista ajattelua tai ratkaisuja eri säätiöiden apurahaprosesseihin liittyy.

Koulutus apurahanjakajan tietosuojasta

13.4.2021 klo 10–12 verkossa

Säätiöille ja rahastoille räätälöidyssä tietosuojakoulutuksessa käydään läpi mm. apurahanjakajan henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet, apurahansaajan oikeudet sekä arkistointia ja hävittämistä koskevat oikeudet ja velvoitteet. Kouluttajana toimii Privacy Specialist Susanna Hyppönen Privaon Oy:ltä.

Koulutus: Voi hyvin töissä myös poikkeustilanteessa

7.4.2021 klo 13–15 verkossa

Säätiöille ja rahastoille räätälöidyssä koulutuksessa käsitellään muun muassa etätyötä työhyvinvoinnin näkökulmasta, resilienssiä eli muutosten kohtaamisen taitoa sekä keinoja jaksamiseen poikkeustilanteen jatkuessa. Kouluttajana on työhyvinvoinnin asiantuntija, Mehiläisen työpsykologi Jonna Alhroth.

Vertaispiiri: Striimi, hybridi, webinaari – säätiön tapahtuman järjestäminen uudessa normaalissa

9.3.2021 klo 13–14.30 verkossa

Mikä olisi paras tapa toteuttaa tietty tapahtuma verkossa? Miten valita tilaisuudelle sopivin yhteistyökumppani tai palveluntarjoaja? Tässä vertaispiirissä kuulet käytännön kokemuksia verkkotapahtuman suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Selvityksen ”Suomalainen residenssitoiminta tänään – nykytila ja kehitystarpeet” julkistusseminaari

3.3.2021 klo 14–15.30 yhteistyössä Föreningen Konstsamfundet rf:n kanssa verkossa

FM Riitta Heinämaa on selvittänyt Föreningen Konstsamfundet rf:n toimeksiannosta residenssitoiminnan tilannetta Suomessa. Selvitys (på svenska ”Den finländska residensverksamheten i dag – nuläge och utvecklingsbehov”) tarjoaa ajankohtaisen katsauksen kotimaisesta residenssitoiminnasta, sen kehittämistarpeista ja uusista suuntauksista. Tilaisuus on kaksikielinen.

Katso tallenne

Studia Generalia: ”Hyvän tiedon resepti”

2.3.–6.4.2021 yhdessä Helsingin yliopiston kanssa verkossa

Kevään luentosarja esittelee säätiöiden rahoittama tutkimusta, ja se on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa. Verkkolähetykset Tiedekulmasta:

  • 2.3. klo 17–19: ”Tiedon ja tieteen rajat”
  • 8.3. klo 17–19: ”Argumentaatio ja sen virheet” 
  • 16.3. klo 17–19: ”Tieteelliset mokat ja onnekkaat sattumat”
  • 30.3. klo 17–19: ”Tutkimuksen tarinallisuus”
  • 6.4. klo 17–19: ”Ratkaiseeko tiede maailman ongelmat?

Katso Studia Generalian luentotallenteet YouTubessa

Vertaispiiri: Miten mitata säätiön viestintää?

17.2.2021 klo 10.30–12 verkossa

Apurahahakemusten määrät, mutta mitä muuta? Verkkosivujen kävijätilastot, uutiskirjeet, mediaosumat, some, tilaisuudet? Vertaispiirissä kuulet, miten Säätiöt ja rahastot ry mittaa viestintäänsä ja kuinka Koneen Säätiö hyödyntää Google Data Studiota.

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

9.3. klo 13–14.30 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille että henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

Vertaispiiri: Säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimet

20.1.2021 klo 14.30–16 verkossa

Kuulemme säätiökentän aktivoitumisesta maailmalla ja esimerkkejä suomalaisten säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimista. Pääroolissa on keskustelu: pohditaan yhdessä, miten suomalaiset säätiöt voisivat yhdistää voimansa, jotta myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuudet rakentaa tällä planeetalla hyvää elämää.