Jäsenkalenteri

Järjestämme jäsenillemme koulutuksia, vertaispiirejä sekä monenlaisia muita tilaisuuksia. Tervetuloa verkostoitumaan, löytämään yhteistyömahdollisuuksia ja saamaan uusinta tietoa säätiöasioissa!

Kalenteri päivittyy aina tapahtumapäivien vahvistuessa.

Lähetämme kutsut noin kuukautta ennen tilaisuutta, jolloin myös ilmoittautuminen alkaa. Ilmoittautumislinkki löytyy kutsusta.

Muiden järjestämät tapahtumat on merkitty tähdellä (*).

Hallitus kokoontuu 8.2., 20.3., 11.6., 11.9., 9.10. ja 11.11.2024.

Järjestämme jäsenillemme omakustannehintaisia koulutuksia, maksuttomia vertaispiirejä ja monenlaisia muita tilaisuuksia.

Kokoukset ja seminaarit

Syyskokous ja -seminaari

11.11.2024 Helsinki

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous ja perinteinen syysseminaari, jonka ohjelma vahvistetaan myöhemmin.

Syyskokousta on mahdollista seurata myös etänä verkossa.

Hyvä hallinto

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

30.10. klo 13–16, 6.11. ja 13.11.2024 klo 9–12 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

Apurahat

Keskustelutilaisuus apurahansaajan sosiaaliturvan kysymyksistä

21.10.2024 klo 9–13 Akavatalo (Kellosilta 7)

Jatkamme yhteistä keskustelua ja tiedonvaihtoa Tieteentekijöiden kanssa. Tällä kertaa aiheena on apurahansaajan sosiaaliturva. Mitä siitä pitää tietää juuri nyt, mikä voisi olla paremmin?

Työhyvinvointi

Vertaispiiri: Yksin töissä säätiössä

5.9.2024 klo 9.30–11.30 Fredrikinkatu 61 A

Oletko säätiösi ainoa työntekijä? Hoidatko suvereenisti kaiken, mutta toivoisit välillä keskustelukumppania työasioissa? Tule tapaamaan vertaisiasi! Tilaisuuden tarkoituksena on aloittaa yhteinen keskustelu siitä, mitä voisimme toisiltamme oppia, miten vahvistaa yhdessä tuloksellista työskentelyä – ja samalla työhyvinvointia.

Viestintä

Viestijöiden livetapaaminen

28.8.2024 klo 14–16 Lauttasaaren kartano, Otavantie 10

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten viestijöiden toivottu tapaaminen Koneen Säätiön luona! Luvassa on ajankohtaisia esimerkkejä jäsentemme viestinnästä, yhteistä keskustelua ja verkostoitumista.

Lähetämme kutsun ohjelmineen elokuun alussa, jolloin myös ilmoittautuminen alkaa.

Tiede

Säätiöiden post doc -poolin hakuinfo

22.8.2024 klo 9–10 verkossa

Tohtorien ulkomaista työskentelyä tukevan Säätiöiden post doc -poolin haku on 15.8.–15.9.2024. Koordinaattori, dos. Mikko-Olavi Seppälä kertoo poolin apurahoista ja hakemuksista ja vastaa hakijoiden kysymyksiin. Tilaisuus pidetään englanniksi. Mukaan pääsee ilman ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoja ja osallistumislinkki: postdocpooli.fi

Viestintä

Tule mukaan viestimään säätiöistä!

20.8.2023 klo 9.30–10.30 verkossa

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Tule mukaan kuulolle ja keskustelemaan, miten säätiösi voi tehdä arvokasta työtään näkyväksi päivän yhteydessä ja sen nosteessa!

Tilaisuus on tarkoitettu sekä Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenille että muille säätiöille. Linkki ohjelmaan ja ilmoittautumislomakkeelle julkaistaan myös tällä sivulla elokuun alussa.v

Kansainvälinen yhteistyö

* Philea Forum 2024

27.–30.5.2024 Ghent, Belgium

The Philea Forum 2024 ”Trust and Philanthropy” will gather more than 700 delegates to learn and discuss about current themes on philanthropy with peers and other experts. The event will be hosted by King Baudoin Foundation.

Lue lisää

Yhteistyö julkisen rahan kanssa

Kevätkokous ja -seminaari

6.5.2024 Olympiastadion, Helsinki

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen kevätkokous ja kevätseminaari ”Yksityisen ja julkisen rahan liitolla toivoa tulevaisuuteen”‚ jossa kuulemme erilaisia public-private partnership -esimerkkejä ja keskustelemme, miten tätä yhteistyötä voisi edelleen parantaa.

Kevätkokousta ja -seminaaria on mahdollista seurata myös etänä verkossa.

Tiede

Yliopistokiertue: LUT-yliopisto

25.4.2024 Lappeenrannan kampus

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten yliopistokiertueen neljäs pysäkki on Lappeenranta! Monipuolinen ja osallistava ohjelma tuo tiedettä tukevien säätiöiden sekä LUT-yliopiston johtoa ja tutkijoita yhteen fasilitoiduissa keskusteluissa, alustuksissa ja kampuskierroksella.

Apurahat

Toimistoväki säätiöhommissa II

24.4.2024 klo 9–11 Svenska kulturfonden, Yrjönkatu 27

Vertaispiiri on tarkoitettu jäsentemme koordinaattoreille, assistenteille ja sihteereille. Tässä tapaamisessa pureudumme yhdessä apurahahallinnon arkiseen pyörittämiseen. Miten tätä työtä voisi sujuvoittaa, millaisia hyviä käytäntöjä kollegoilla on?

Data

Vaikuttavuutta luvuilla

23.4.2024 klo 10–11 verkossa 

Miksi jokaisen jäsenen on tärkeää vastata yhdistyksen tukilukukyselyyn? Miten data voi auttaa kumppanien löytämisessä? Tule tietoiskuumme kuulemaan vinkit vastaamisen ja siitä, miten säätiösi voi lisätä datan avulla omaa vaikuttavuuttaan.

Tiede

Säätiöiden post doc -poolin infotilaisuus

16.4.2024 klo 9–10.30 verkossa

Säätiöiden yhteinen post doc -pooli on tukenut hiljattain väitelleiden tohtoreiden tutkimusjaksoja ulkomailla jo vuodesta 2009. Nyt seuraavalle kolmivuotiskaudelle 2025–2027 haetaan mukaan rahoittajia. Tässä tilaisuudessa poolin koordinaattori, dos. Mikko-Olavi Seppälä kertoo yhteistyöstä ja vastaa liittymisestä kiinnostuneiden jäsentemme kysymyksiin.

Verotus

Mitä säätiön pitää tietää apurahojen verotuksesta?

11.4.2024 klo 10–12 verkossa

Järjestämme yhdessä verohallinnon kanssa jäsenillemme infotilaisuuden apurahojen verotuksesta. Pääpaino on apurahan myöntäjän vuosi-ilmoituksessa, mutta tilaisuudessa käsitellään myös esimerkiksi sitä, miten apurahansaaja voi korjata omaa veroilmoitustaan.

15 vuotta apurahansaajan Mela-turvaa

Rahoittajan rooli apurahansaajan vakuutusturvassa 

9.4.2024 klo 10-12 verkossa

Melan asiantuntijat kertovat apurahansaajan vakuutusturvasta rahoittajan näkökulmasta. Kuulemme myös apurahansaajan työtulon tarkistamisesta kesken vakuutuskauden, loppuvuodesta uudistuvasta apurahan myöntäjien asiointipalvelusta sekä tilastokatsauksen apurahatyöskentelyn vakuuttamistoiminnasta.

Viestintä

Poikkeus- ja kriisiviestinnän koulutus

14.3.2024 klo 11.30–16 Helsingissä

Koulutuksessa opimme tunnistamaan säätiömaailmaa haastavia poikkeus- ja kriisitilanteita sekä niiden syntymekanismeja, toimimaan niissä sekä laatimaan poikkeus- ja kriisiviestintäsuunnitelman. Teoriaosuuden lisäksi harjoittelemme toimimaan tilanteessa, jossa on kriisin ainekset. Kouluttajina toimivat Brunnen Communicationsin asiantuntijat.

Työhyvinvointi

Toimistoväki säätiöhommissa

14.2.2024 klo 9–10.30 Fredrikinkatu 61 A

Vertaispiiri on tarkoitettu jäsensäätiöidemme koordinaattoreille, assistenteille, sihteereille ja muulle toimistoväelle. Yhdistyksen toimistolla pidettävän lähitapaamisen tavoitteena on aloittaa yhteinen keskustelu ja suunnittelu siitä, miten löytäisimme parhaita tapoja tukea työskentelyä säätiöissä sekä oppia uusia keinoja vahvistaa tuloksellista työskentelyä ja lisätä työhyvinvointia.

Ukraina

Keskustelutilaisuus: Miten säätiöt voivat yhdessä tukea ukrainalaisia?

13.2.2024 klo 9.30–11 verkossa

Jäsenemme ovat auttaneet ukrainalaisia yhdessä ja erikseen, ja moni on toivonut voivansa jatkaa auttamista nimenomaan yhteistyössä. Tilaisuudessa kiinnostuneet voivat vaihtaa ajatuksia ja ideoida yhdessä jatkotoimia. Kuulemme myös suunnitteilla olevasta lastensairaalasta Ukrainaan sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton työstä ukrainalaisten auttamiseksi Suomessa.

Sijoittaminen

Keskustelutilaisuus: Jäsenten sijoitusselvitys – tulokset ja analyysi

12.2.2024 klo 14–16 verkossa

Viimeisin jäsenkyselymme käsitteli jäsentemme varainhoitoa ja sijoituksia, ja sen toteutti Aula Research. Tässä tilaisuudessa syvennymme selvityksen tuloksiin ja niistä nouseviin tärkeisiin kysymyksiin. Aikaa varataan myös kysymyksille ja keskustelulle.

Tekoäly

Dataa ja tekoälyä? Tiedolla johtaminen säätiöissä

1.2.2024 klo 13–16 Ekberg Extra, Bulevardi 9, Helsinki + verkossa

Yhdistys selvittänyt apurahajärjestelmiin karttuvan säätiödatan laatua ja hyödyntämistä tekoälyavusteisesti pilottihankkeessa, jonka vaiheesta kerromme tässä tilaisuudessa. Pohdimme myös yhdessä, mihin dataa louhimalla voidaan päästä ja mitä esteitä yhteisen data-avaruuden tieltä vielä pitää raivata.

Tiede

Tietoisku tutkijoiden ulkomaanjaksoista – mitä rahoittajan pitää tietää, mitä tehdä paremmin?

25.1.2024 klo 10–11 verkossa

Aalto-yliopiston Head of International Mobility Mikaela Stelwagen kertoo käytännönläheisessä tietoiskussa, mitä rahoittajien kannattaa ottaa huomioon, jotta tutkijoiden ulkomaanjaksoista tulisi mahdollisimman sujuvia. Tilaisuudessa on aikaa myös kysymyksille ja keskusteluille.

ESGC

DEIB-koulutuskokonaisuus

23.1., 6.2., 5.3. & 19.3.2024 klo 9.30–11.00 verkossa

Kaikkialla, missä on ihmisiä ja vuorovaikutusta tarvitaan osaamista moninaisuudesta (Diversity), yhdenvertaisuudesta (Equity), osallisuudesta (Inclusion) ja kuulumisesta (Belonging). Neliosainen koulutussarja kutsuu sinut syventymään säätiöiden moninaisuuden, tasa-arvon, osallisuuden ja vaikuttavuuden maailmaan ja edistämään yhdessä kestävää muutosta. Kouluttajina toimivat Co-Consulting Companyn asiantuntijat.

Tiede

Säätiöiden post doc -poolin hakuinfo

18.1.2024 klo 9–10 verkossa

Tohtorien ulkomaista työskentelyä tukevan Säätiöiden post doc -poolin haku on 1.1.–31.1.2024. Koordinaattori, dos. Mikko-Olavi Seppälä kertoo poolin apurahoista ja hakemuksista ja vastaa hakijoiden kysymyksiin. Tilaisuus pidetään englanniksi. Mukaan pääsee ilman ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoja ja osallistumislinkki: postdocpooli.fi

Juridiikka

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

17.1.2024 klo 13–15 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille ja henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

2023

Taide

Miksi kulttuuri on presidentin asia?

28.11.2023 klo 17.30–19 Kansalisteatterissa & verkossa

Millaisena presidenttiehdokkaat näkevät kulttuurin, taiteen ja viihteen merkityksen Suomen tulevaisuuden kannalta? Taiteen edistämiskeskus järjestää presidenttipaneelin yhteistyössä Säätiöt ja rahastot ry:n sekä Suomen Kulttuurirahaston kanssa. Mukana ovat ehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Alexander Stubb.

Johtaminen

Vertaispiiri: Säätiöhommissa esihenkilönä

28.11.2023 klo 9–10.30 Fredrikinkatu 61 A

Millaisia hyviä johtamiskäytäntöjä säätiöissä ja rahastoissa on? Mitä säätiöiden esihenkilöt tarvitsisivat oman työnsä tueksi? Luottamuksellinen keskustelutilaisuus on tarkoitettu vain jäsentemme operatiivisille johtajille.

ESGC

Syyskokous ja -seminaari

20.11.2023 klo 11.30–16.30 Folkhälsan, Topeliuksenkatu 20, Helsinki

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous ja syysseminaari ”C niin kuin culttuuri”, jossa syvennymme ESGC:n ”C”:hen” eli taide- ja kulttuurialan sekä tieteen tuoreisiin eettisiin ohjeisiin Forum Artisin ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) pääsihteerien johdolla.

Syyskokousta on mahdollista seurata myös etänä verkossa.

Tiede

Säätiörahalla yliopistoissa 

16.11.2023 klo 9–10.30 verkossa

Tieteentekijöiden ja säätiöiden ja rahastojen yhteinen tilaisuus. Luvassa mm. ajankohtaiskatsaus apurahatutkijoihin työskentelyyn eri yliopistoissa sekä tietoa apurahatutkijoista Tieteentekijöiden tuoreimman jäsenkyselyn valossa. Tilaa on varattu jälleen myös yhteiselle keskustelulle.

Hyvä hallinto

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

3., 17. ja 24.11.2023 klo 9–12 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Kolmen aamupäivän tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

Tiede

Tietoisku tohtorikoulutuksen 40 miljoonan euron julkisesta lisärahoituksesta

2.11.2023 klo 13–14 verkossa

Suomen hallitus päätti budjettiriihessään panostaa tutkijakoulutukseen 40 miljoonaa euroa vuonna 2024. Työ tutkijankoulutuksen lisäämiseksi käynnistyy syksyllä 2024 ja siihen sitoudutaan koko hallituskaudeksi. Mitä lisärahoituksesta tiedetään tässä vaiheessa? Aiheesta kertoo opetusneuvos Saara Vihko opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Jäsenjuhla

Säätiöt ja rahastot ry 20 vuotta! Stiftelser och fonder rf 20 år!

10.10.2023 klo 15–18 Kansallissalissa Helsingissä

Yhdistyksemme on toiminut säätiöiden parhaaksi jo vuodesta 1970, mutta lokakuussa täytämme 20 vuotta rekisteröityneinä. Juhlistamme päivää jäsentemme kesken Kansallissalissa, jossa historiallinen asiakirja allekirjoitettiin tasan kaksi vuosikymmentä aiemmin.

Viestintä

Koulutus: Saavutettava viestintä

13.9.2023 klo 13–14.30 verkossa

Millaista on selkeä graafinen suunnittelu tai selkeä kieli? Mitä verkkosivuilla ja muissa verkkopalveluissa pitäisi huomioida? Miten parantaa viestinnän saavutettavuutta sosiaalisessa mediassa? Entä millaisia asioita rahoittajan pitäisi muistaa kertoa oman toimintansa saavutettavuudesta? Kouluttajana on Kulttuuria kaikille -palvelun erityisasiantuntija Outi Salonlahti.

Viestintä

Tule mukaan viestimään säätiöistä!

23.8.2023 klo 9–10.30 verkossa

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Tule mukaan kuulolle ja keskustelemaan, miten säätiösi voi tehdä arvokasta työtään näkyväksi päivän yhteydessä ja sen nosteessa!

Tilaisuus on tarkoitettu sekä Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenille että muille säätiöille.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan täällä viimeistään 21.8.

Tiede

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt x lääketieteen dekaanit II

8.6.2023 klo 16–18 Sigrid Juséliuksen Säätiön toimistolla

Lääketiedettä tukevien säätiöiden ja Suomen yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien dekaanien yhteinen tapaaminen. Tarkoituksena on jatkaa ajatustenvaihtoa yliopistojen, tutkimuksen ja yksityisen tutkimusrahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. 

Sijoittaminen

Säätiöiden varainhoitobuffet

30.5.2023 klo 9–13 verkossa

Yleishyödylliset säätiöt tunnetaan taitavina varainhoitajina. Vastuu kestävästä ja ennakoitavasta rahoituksesta säätiöiden tuensaajille edellyttää kuitenkin jatkuvaa varainhoidon arviointia ja pyrkimystä yhä parempiin suorituksiin. Tässä tilaisuudessa kuulemme valikoiduilta kumppaneilta ajankohtaisista ratkaisuista, palveluista ja alan kehityksestä.

Tekoäly

Mitä säätiöiden tulisi tietää ChatGPT:stä?

26.5.2023 klo 10–11.30 verkossa

Tiiviin tilaisuuden tarkoituksena on luoda perusymmärrys tekoälyn viimeaikaisesta kehityksestä ja sen merkityksestä tutkijoille ja näiden kanssa työskenteleville. Aiheesta kertoo Helsingin yliopiston digitalisaatiojohtaja Jaakko Kurhila, joka tuntee tekoälyä sekä tutkijana että hallinnon kehittäjänä.

Kansainvälinen yhteistyö

* Philea Forum 2023

23.–25.5.2023 Šibenik, Croatia

The Philea Forum 2023 will gather more than 700 delegates to learn and discuss about current themes on philanthropy with peers and other experts. This year’s event is hosted by the Natinal Foundation for Civil Society Development – Croatia.

Read more

Taide

Säätiöt saavutettavammiksi II

16.5.2022 klo 13–14.30 verkossa

Miten säätiöt ja rahastot voivat lisätä apurahojen hakuprosessin saavutettavuutta ja vahvistaa kulttuurialan yhdenvertaisuutta? Tilaisuus on jatkoa viime syyskuussa järjestetylle keskustelutilaisuudelle ja osa Tilaa taiteilijuuteen -hanketta, jossa Säätiöt ja rahastot ry on yhtenä yhteistyökumppanina.

Tiede

Yliopistokiertue: Tampereen yliopisto

9.5.2023 klo 9.30–17.30

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten yliopistokiertueen kolmas pysäkki on Tampereella! Monipuolinen ja osallistava päiväohjelmamme tuo yhteen säätiöiden ja yliopiston edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa, alustuksissa ja Science Slushissa. Ohjelmaan sisältyy myös vierailu jollekin yliopiston kolmesta kampuksesta.

Toimintaympäristö

Kevätkokous ja -seminaari

8.5.2023 klo 11.15–16.30 Tampereella

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen kevätkokous ja kevätseminaari ”Minne matka, Suomi ja säätiöt?”, jossa syvennymme eduskuntavaalien jälkeiseen tulevaisuuteen säätiönäkökulmasta. Kevätkokoukseen on mahdollista osallistua myös etänä.

Tiede

Webinaari: avoimen tieteen kysely säätiöille ja rahastoille

4.5.2023 klo 10–11 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Avoin tiede on yhä tärkeämpi osa tutkimuskenttää ja siten tutkimusrahoittajienkin työtä. CSC esittelee GraspOS-hanketta aiheesta ja kyselyä, johon toivomme tiedettä tukevien jäsentemme vastaavan.

Lue lisää, sisältää linkit kyselyyn ja tapahtumaan

Data

Säätiötieto on kultaa!

19.4.2022 klo 10–11 verkossa

Tule kuulemaan säätiörahoituksen tilastoinnista! Mitä keräämämme data kertoo? Miten säätiörahoitus kohdistuu? Tilaisuudessa voit myös kysyä mieltäsi askarruttavia asioita vuotuiseen tuen ilmoittamiseen ja tilastointiin liittyen.

Katso myös Säätiötuki lukuina

Hakijat

Vertaispiiri: Rahoituksenhakijan haasteet – mitä säätiöt voivat tehdä yhdessä paremmin?

29.3.2023 klo 9.30–11 verkossa

Koneen Säätiössä selvitettiin vuonna 2022 osana apurahahaun kehitystyötä tieteen ja taiteen tekijöiden suhtautumista rahoituksen hakemiseen. Kuulemme selvityksen tuloksista ja keskustelemme, voisivatko säätiöt yhteistyössä luoda nykyistä hakijalähtöisemmän tavan hakea rahoitusta.

Verotus

Koulutus: Säätiöverotus II

27.3.2023 klo 13–15 verkossa

Koulutuksessa keskitytään yleishyödyllisen yhteisön verotuksen erityiskysymyksiin sekä tuloverotuksen että arvonlisäveron näkökulmista. Kouluttajana toimii Säätiöt ja rahastot ry:n juristi Martin Löfman.

Verotus

Koulutus: Säätiöverotus I

13.3.2023 klo 13–15 verkossa

Koulutuksessa keskitytään yleishyödyllisen yhteisön verotuksen perusteisiin sekä tuloverotuksen että arvonlisäveron näkökulmista. Kouluttajana toimii Säätiöt ja rahastot ry:n juristi Martin Löfman.

Hakijat

Koulutus: Kriisiytyneen apurahanhakijan kohtaaminen

15.2.2023 klo 14–15 verkossa

Apurahanhakijat pettyvät joskus raskaasti, kun toivottua rahoitusta ei tullutkaan. Koulutuksessamme käsitellään Mehiläisen työpsykologi, työnohjaaja Jonna Ahlrotin johdolla tilanteita, joissa rahoittajien edustajat kohtaavat vaikeita tilanteita ja hankalia tunteita työssään apurahanhakijoiden kanssa.

Tiede

Keskustelutilaisuus: Väitöskirjan synty ja rahoitus nyky-Suomessa

14.2.2023 klo 14–15.30 verkossa

Yli 2/3 väitöskirjatutkijoista saa säätiörahoitusta. Tulevalla hallituskaudella väittelijöiden määriä halutaan lisätä jopa tuhansilla vuodessa. Mutta miten väitöskirja syntyy yliopiston ja rahoittajan näkökulmista? Mitä kaikkea väitöskirjatutkimuksen prosesseihin yliopistoissa nykyään liittyy? Yliopistonäkökulmaa tilaisuudessa edustaa Turun yliopisto.

Viestintä

Vertaispiiri: (Viestintä)strategiasta käytäntöön

25.1.2023 klo 13–14.30 verkossa

Miten pienen säätiön viestintätoiminto käynnistetään? Kuinka hyödyntää osallistavia menetelmiä rahoitushaun kehittämisessä? Entä miten mitata viestintästrategian onnistumista? Kuulemme esimerkit Aivosäätiöltä, Vaikuttavuussäätiöltä ja Säätiöt ja rahastot ry:ltä. Tärkeällä sijalla on jälleen myös yhteinen keskustelu.

Juridiikka

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

17.1.2023 klo 13–15 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille ja henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

Tiede

Säätiöiden post doc -poolin hakuinfo

12.1.2023 klo 9–10 verkossa

Tohtorien ulkomaista työskentelyä tukevan Säätiöiden post doc -poolin haku on 1.1.–31.1.2023. Koordinaattori, dos. Mikko-Olavi Seppälä kertoo poolin apurahoista ja hakemuksista ja vastaa hakijoiden kysymyksiin. Tilaisuus pidetään englanniksi. Mukaan pääsee ilman ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoja ja osallistumislinkki: postdocpooli.fi

2022

Sijoittaminen

Koulutus: Säätiön vastuullinen sijoittaminen

15.12.2022 klo 9–10.30 verkossa

Miten tehdä säätiölle vastuullisen sijoittamisen strategia? Mitä täyden valtakirjan omaisuudenhoitajilta voi kysyä tai vaatia vastuullisuudesta? Aamupäivän mittainen maksuton peruskurssi on tarkoitettu pienille ja keskisuurille jäsensäätiöille ja -rahastoille vastuullisen sijoittamisen aloittamista helpottamaan. Kouluttajina toimivat Finsifin asiantuntijat.

Tiede

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt x lääketieteen dekaanit

8.12.2022 klo 16–18 Jenny ja Antti Wihurin rahaston Salus-talolla

Lääketiedettä tukevien säätiöiden ja Suomen yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien dekaanien yhteinen tapaaminen. Tarkoituksena on vaihtaa ajatuksia yliopistojen, tutkimuksen ja yksityisen tutkimusrahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. 

Hyvä hallinto

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

24.11.–25.11.2022 klo 12–16 & 8.30–12.30 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Kaksipäiväisessä tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

ESGC

Syyskokous ja -seminaari

14.11.2022 klo 11.30–17 Ravintola Töölö + verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous & syysseminaari ”Sosiaalinen vastuu säätiötoiminnassa” järjestetään hybriditilaisuutena vanhan Kauppakorkeakoulun juhlasalissa ja etäosallistujille verkossa. Seminaarissa puhujina ovat Varman toimitusjohtaja, KTT Risto Murto & Svenska kulturfondenin talous- ja henkilöstöjohtaja, ekonomi Britt-Marie Forsell-Stenström.

Kansainvälinen yhteistyö

*Nordic Foundation Conference

10.–11.11.2022 Kööpenhamina

Pohjoismainen säätiökonferenssi kokoaa vuosittain säätiöalan ihmiset Pohjoismaista meitä yhdistävien aiheiden ympärille. Vuoden 2022 konferenssin teemana on kestävyys (ESG) ja järjestelyistä vastaavat tanskalaiset säätiöt.

Tiede

Työsuhteessa, apurahalla vai molempia?

24.10.2022 klo 11–13.30 Helsinki

Tieteentekijät ja -rahoittajat pohtivat aihetta yhteisellä lounaalla.

Tiede

Yliopistokiertue:
Turun yliopisto & Åbo Akademi

3.10.2022 klo 10.30–17.30 Turku

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten yliopistokiertueen toinen pysäkki on Turussa! Monipuolinen ja osallistava päiväohjelmamme tuo yhteen säätiöiden ja yliopistojen edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa sekä alustuksissa ja Science Slushissa.

Viestintä

Kansainvälinen säätiöpäivä

1.10.2022

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu päivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri Eurooppaa. Säätiöpäivänä myös suomalaissäätiöt tekevät näkyväksi tärkeätä työtään maailman parantajina.

Taide

Keskustelutilaisuus:
Säätiöt saavutettavammiksi **

20.9.2022 klo 13–15 verkossa

Miten säätiö voi parantaa saavutettavuuttaan ja inklusiivisuuttaan? Mitä saavutettavuus erityisesti kulttuurialalla merkitsee? Keskustelua pohjustamaan on toteutettu vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille suunnattu kysely apurahojen hakemisesta, jonka tulokset esitellään tilaisuudessa. Tilaisuus on osa Tilaa taiteilijuuteen -hanketta, jossa Säätiöt ja rahastot ry on yhtenä yhteistyökumppanina.

Hakijat

Keskustelutilaisuus rahoitushauista Tiedejatutkimus.fi-palvelussa 

15.9.2022 klo 10–11.30 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Tiedejatutkimus.fi korvasi vuoden alussa Aurora-tietokannan tieteen ja taiteen rahoitushakujen ilmoituspaikkana. Miksi avoimista rahoitushauista kannattaa ilmoittaa Tiedejatutkimus.fi:ssä? Miten ja minne tiedot toimitetaan? Entä mitä tietoja palvelusta voi saada ulos? Tilaisuus on tarkoitettu kaikille rahoitushakuja järjestäville säätiöille ja rahastoille.

Hyvä hallinto

Vertaispiiri: Datalinkin apurahajärjestelmän tietoturva-auditointi

25.5.2022 klo 13–14 verkossa

Tietoturva-auditoinnilla pyritään tunnistamaan järjestelmien tietoturvaan liittyvät mahdolliset puutteet ja kehitystarpeet. Jäsensäätiöillämme on käytössä eri apurahajärjestelmiä, joiden tietoturva-auditoinnista kuulemme tässä vertaispiirissä käytetyimmästä eli Datalinkista.

Hyvä hallinto

Vertaispiiri: Säätiön riskienhallinta

19.5.2022 klo 13–15 verkossa

Miten säätiö voi varautua riskeihin ja huolehtia toiminnan jatkuvuudesta eri tilanteissa? Vertaispiirissämme saat tiiviin tietopaketin säätiön riskienhallinnan eri näkökulmista. Esittelemme yhdistyksen tuoreen riskienhallintaoppaan (saatavilla suomeksi ja ruotsiksi) ja saamme esimerkkejä siitä, miten säätiössä arvioidaan jatkuvuutta ja riskejä käytännössä sekä kuulemme, miltä säätiöiden compliance näyttää tutkijan silmin.

Ilmasto ja ympäristö

Kevätkokous ja -seminaari

9.5.2022 klo 12–17.30 Santahaminassa

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous ja kevätseminaari ”Ympäristökriisi haastaa kokonaisturvallisuutemme – mitä säätiöt ja rahastot voivat tehdä?” Maanpuolustuskorkeakoulun ja sen tukisäätiön kutsumina Santahaminan sotilassaarella Helsingissä.

Kevätkokousta on mahdollista seurata etäyhteydellä.

Tiede

Yliopistokiertue: Aalto-yliopisto

26.4.2022 klo 12–17.30 Dipoli, Otaniemi

Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenten pitkään toivoma yliopistokiertue alkaa Aalto-yliopistolta! Monipuolinen ja osallistava puolipäiväinen tilaisuus tuo yhteen säätiöiden ja yliopiston edustajia erilaisissa fasilitoiduissa keskusteluissa sekä alustuksissa ja Science-Slushissa.

Data

Säätiötieto on kultaa!

7.4.2022 klo 9–11 verkossa

Tule kuulemaan säätiörahoituksen tilastoinnista! Mitä keräämämme data kertoo? Miten säätiörahoitus kohdistuu, ketkä muut rahoittavat säätiöllesi tärkeitä aihepiirejä, mitkä ovat sinun toimintaasi lähellä? Data tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet erilaisiin analyyseihin. Tilaisuudessa voit myös kysyä mieltäsi askarruttavia asioita tilastointiin ja vuotuiseen tuen ilmoittamiseen liittyen.

Katso myös Säätiötuki lukuina

Ukraina

Keskustelutilaisuus: Ukrainan sodan vaikutukset säätiöiden toimintaan

31.3.2022 klo 9–10 verkossa

Venäjän sota Ukrainassa on tuonut säätiöiden ratkaistaviksi monia tilanteita, jollaisiin ei aiemmin ole jouduttu miettimään ratkaisuja. Opetus- ja kulttuuriministeriön suositus korkeakoululuille korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön jäädyttämiseksi Venäjän kanssa sekä muut Venäjä-pakotteet ja halu auttaa ukrainalaisia ovat nostaneet säätiöissä työpöydille konkreettisia kysymyksiä, joihin liittyy myös paljon epätietoisuutta. Siksi järjestämme jäsenillemme keskustelu- ja tiedonvaihtotilaisuuden aiheesta.

Sijoittaminen

Koulutus: Säätiön sijoitussuunnitelma ja varainhoidon kilpailuttaminen

15.3.2022 klo 10–12 verkossa

Mitä säätiön kannattaa ottaa huomioon sijoitussuunnitelmaansa laatiessaan? Miten rakentaa vakaa ja tuottava salkku – ja miten arvioida omien varainhoitajien onnistumista? Ph.D. Annukka Paloheimo Segersven on instituutiovarainhoidon tutkija ja kouluttaja, jolla on vahvaa osaamista niin säätiöiden varainhoidon tarpeista ja haasteista kuin varainhoidon kilpailuttamisesta, kehittämishankkeista ja vastuullisesta sijoittamisesta.

Lukutaito

Vertaispiiri: Säätiöt lukutaitoa ja kirjallisuutta tukemassa

17.2.2022 klo 10–11.30 verkossa

Tuore kansallinen lukutaitostrategia korostaa tarvettamme lukutaidon ja lukemisen merkityksen tunnistavalle ja niitä kattavasti tukevalle yhteiskunnalle. Mitä tämä voi tarkoittaa (apuraha)säätiöille? Pitäisikö ja voivatko säätiöt tehdä jotakin yhdessä lukutaidon ja lukemisen edistämiseksi? Näistä kysymyksistä, lukutaitostrategiasta ja säätiöiden omista hankkeista kuullaan ja keskustellaan vertaispiirissämme.

Tiede

Vertaispiiri: Miten parantaisimme apurahatutkijan asemaa?

10.2.2022 klo 14–16 verkossa

Säätiöt ja rahastot ry tilasi yhdessä Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI:n kanssa selvityksen apurahatutkijoiden asemasta yliopistoissa. Kuulemme selvityksen tekijöiltä tuloksista ja keskustelemme säätiöiden kesken siitä, miten apurahatutkijoilla olisi parhaat edellytykset tehdä tutkimustaan.

Juridiikka

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

2.2.2022 klo 10–12 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille ja henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

2021

Viestintä

Vertaispiiri: Säätiö somessa

14.12.2021 klo 10–11.30 verkossa

Mitä some-kanavia säätiöt käyttävät? Millaisia toimivia some-käytäntöjä kollegoilla on? Tule kuulemaan Säätiöt somessa -selvityksen tuloksista, Instagramin hyödyntämisestä WSOY:n kirjallisuussäätiössä ja Syöpäsäätiön digitaalisen viestinnän käytännöistä. Tärkeällä sijalla on jälleen myös yhteinen keskustelu.

Ilmasto ja ympäristö

Vertaispiiri: Säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimet

Peruttu

23.11.2021 klo 14 Taidekoti Kirpilä + verkossa

Kuulemme uusia esimerkkejä suomalaisten säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimista. Pääroolissa on jälleen keskustelu: pohditaan yhdessä, miten suomalaiset säätiöt voisivat yhdistää voimansa, jotta myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuudet rakentaa tällä planeetalla hyvää elämää.

ESGC

Syyskokous ja -seminaari

15.11.2021 klo 13–17 Scandic Grand Central Helsinki + verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen syyskokous & perinteinen syysseminaari, jonka teemana on tänä vuonna vastuullisuus. Seminaarissa mm. julkistamme vuoden 2021 jäsenkyselymme tulokset säätiöiden vastuullisuudesta.

Kansainvälinen yhteistyö

*Nordisk stiftelsekonferens

11.–12.11.2021 Tukholma + verkossa

Pohjoismainen säätiökonferenssi kokoaa vuosittain säätiöalan ihmiset Pohjoismaista maitamme yhdistävien aiheiden ympärille. Vuoden 2021 konferenssin järjestelyistä vastaa Riksbankens Jubileumsfond.

Hyvä hallinto

Koulutus: Säätiön hyvä hallinto

4.11.2021 klo 12–16 ja 5.11.2021 klo 8.30–12.30 verkossa

Säätiöitä koskeva sääntely on lisääntynyt viime vuosina, ja säätiöiden eri tehtävissä työskentelevien täytyy tuntea yhä syvällisemmin säätiötoiminnan eri osa-alueet. Kaksipäiväisessä tehokoulutuksessamme saat parhaimmat vinkit ja suositukset säätiön hyvän hallinnon velvoitteista ja mahdollisuuksista niin säätiön strategian, elinkaaren, toimintakertomuksen, viestinnän ja avoimuuden, sisäisen valvonnan, tilintarkastuksen kuin verotuksen näkökulmista.

Työhyvinvointi

Valmennus ja vertaispiiri: Säätiöiden viisaat työtavat hybridiaikaan

7.10.2021 klo 10–11.30 verkossa

Säätiöt siirtyvät koronapandemian suhteen ”uuteen normaaliin” muiden mukana. Miten uuteen tilanteeseen pitäisi säätiöiden työyhteisöissä ja organisaatioissa suhtautua? Miten hybridityö onnistuu? Kuinka henkilöstön työhyvinvointia voi parhaiten tukea? Alustajana ja keskustelua johdattamassa Työterveyslaitoksen asiantuntija PsM, psykologi Liisa Puskala. 

Viestintä

Kansainvälinen säätiöpäivä

1.10.2021

Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10. Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu päivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri Eurooppaa. Säätiöpäivänä myös suomalaissäätiöt tekevät näkyväksi tärkeätä työtään maailman parantajina.

Sijoittaminen

Koulutus: Miten allokoida sijoituksia kestäviin kohteisiin?

29.9. klo 14–16.30 ja 30.9. klo 14.00–16.30 verkossa

Säätiöiden kestävän sijoittamisen verkkovalmennus on suunnattu niin säätiön varainhoidon asiantuntijoille, johdolle kuin koko hallitukselle. Osallistujat saavat keinoja säätiön kestävän sijoittamisen periaatteiden laatimiseen, tavoitteiden asettamiseen ja tulosten arviointiin. Kouluttajina toimivat Tracefi Oy:n asiantuntijat.

Tiede

Tutkijan elämää apurahalla
-keskustelutilaisuus

20.9.2021 klo 10–12 yhdessä Tieteentekijöiden liiton kanssa verkossa

Tilaisuudessa esitellään ja käydään läpi Tieteentekijöiden liiton tuoreen nuorten tutkijoiden kyselyn tuloksia, jotka ovat erittäin kiinnostavia kaikille tutkimusrahoittajille.

Data

Koulutus: Mitä tutkimusrahoittajan pitää tietää aineistonhallinnasta?

18.5.2021 klo 9.30–11.30 yhdessä CSC:n kanssa verkossa

Millaisia kysymyksiä datahallintoon nykyään liittyy? Millainen on aineistojen elinkaari, mitä versioita säästetään ja miten ne dokumentoidaan? Miten rahoittaja hyötyy siitä, että datanhallintaa suunnitellaan kunnolla? Koulutus on tarkoitettu erityisesti tutkimusta rahoittavien säätiöiden ja rahastojen edustajille.

Apurahat

Kevätkokous ja -seminaari

10.5.2021 klo 13–16 verkossa

Säätiöt ja rahastot ry:n sääntömääräinen kevätkokous & kevätseminaari, jonka teemana on apurahan jakaminen. Kevätseminaarissa kuulemme monia kiinnostavia esimerkkejä ja keskustelemme siitä, millaista ajattelua tai ratkaisuja eri säätiöiden apurahaprosesseihin liittyy.

Juridiikka

Koulutus apurahanjakajan tietosuojasta

13.4.2021 klo 10–12 verkossa

Säätiöille ja rahastoille räätälöidyssä tietosuojakoulutuksessa käydään läpi mm. apurahanjakajan henkilötietojen käsittelyn oikeusperusteet, apurahansaajan oikeudet sekä arkistointia ja hävittämistä koskevat oikeudet ja velvoitteet. Kouluttajana toimii Privacy Specialist Susanna Hyppönen Privaon Oy:ltä.

Työhyvinvointi

Koulutus: Voi hyvin töissä myös poikkeustilanteessa

7.4.2021 klo 13–15 verkossa

Säätiöille ja rahastoille räätälöidyssä koulutuksessa käsitellään muun muassa etätyötä työhyvinvoinnin näkökulmasta, resilienssiä eli muutosten kohtaamisen taitoa sekä keinoja jaksamiseen poikkeustilanteen jatkuessa. Kouluttajana on työhyvinvoinnin asiantuntija, Mehiläisen työpsykologi Jonna Alhroth.

Tapahtumien järjestäminen

Vertaispiiri: Striimi, hybridi, webinaari – säätiön tapahtuman järjestäminen uudessa normaalissa

9.3.2021 klo 13–14.30 verkossa

Mikä olisi paras tapa toteuttaa tietty tapahtuma verkossa? Miten valita tilaisuudelle sopivin yhteistyökumppani tai palveluntarjoaja? Tässä vertaispiirissä kuulet käytännön kokemuksia verkkotapahtuman suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Taide

Selvityksen ”Suomalainen residenssitoiminta tänään – nykytila ja kehitystarpeet” julkistusseminaari

3.3.2021 klo 14–15.30 yhteistyössä Föreningen Konstsamfundet rf:n kanssa verkossa

FM Riitta Heinämaa on selvittänyt Föreningen Konstsamfundet rf:n toimeksiannosta eri taiteenalojen residenssitoiminnan tilannetta Suomessa. Selvitys (på svenska ”Den finländska residensverksamheten i dag – nuläge och utvecklingsbehov”) tarjoaa ajankohtaisen katsauksen kotimaisesta residenssitoiminnasta, sen kehittämistarpeista ja uusista suuntauksista. Tilaisuus on kaksikielinen.

Katso tallenne

Tiede

Studia Generalia: ”Hyvän tiedon resepti”

2.3.–6.4.2021 yhdessä Helsingin yliopiston kanssa verkossa

Kevään luentosarja esittelee säätiöiden rahoittama tutkimusta, ja se on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa. Verkkolähetykset Tiedekulmasta:

  • 2.3. klo 17–19: ”Tiedon ja tieteen rajat”
  • 8.3. klo 17–19: ”Argumentaatio ja sen virheet” 
  • 16.3. klo 17–19: ”Tieteelliset mokat ja onnekkaat sattumat”
  • 30.3. klo 17–19: ”Tutkimuksen tarinallisuus”
  • 6.4. klo 17–19: ”Ratkaiseeko tiede maailman ongelmat?

Katso Studia Generalian luentotallenteet YouTubessa

Viestintä

Vertaispiiri: Miten mitata säätiön viestintää?

17.2.2021 klo 10.30–12 verkossa

Apurahahakemusten määrät, mutta mitä muuta? Verkkosivujen kävijätilastot, uutiskirjeet, mediaosumat, some, tilaisuudet? Vertaispiirissä kuulet, miten Säätiöt ja rahastot ry mittaa viestintäänsä ja kuinka Koneen Säätiö hyödyntää Google Data Studiota.

Juridiikka

Koulutus: Toimintakertomus kuntoon

9.3. klo 13–14.30 verkossa

Säätiöiden luottamushenkilöille että henkilökunnalle tarkoitetussa tehokoulutuksessa perehdytään säätiöiden lähipiiritoimiin ja toimintakertomuksen laadintaan. Kouluttaja asianajaja Oili Kela (Asianajotoimisto Oili Kela Oy) on yksi Suomen parhaista säätiölakiasiantuntijoista. 

Ilmasto ja ympäristö

Vertaispiiri: Säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimet

20.1.2021 klo 14.30–16 verkossa

Kuulemme säätiökentän aktivoitumisesta maailmalla ja esimerkkejä suomalaisten säätiöiden ilmasto- ja ympäristötoimista. Pääroolissa on keskustelu: pohditaan yhdessä, miten suomalaiset säätiöt voisivat yhdistää voimansa, jotta myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuudet rakentaa tällä planeetalla hyvää elämää.