Minneslista för tillgänglighet för konstfinansiärer

Stiftelser och fonder rf var en av partnerna i projektet Rum för skapande arbete, som främjade funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärers arbetsmöjligheter. Projektet finansieras av Konestiftelsen.

Minneslistan har utarbetats av experter inom projektet samt tjänsten Kultur för alla. Listan beskriver med praktiska och konkreta steg hur konst- och kulturfinansiärer kan utveckla finansieringen och utlysningarna mer tillgängliga även för funktionsvarierade och teckenspråkiga sökande.

I minneslistan är det lätt att kolla upp det väsentligaste som hänför sig till tillgängligheten. Alla steg behöver inte tas genast och de olika punkterna på listan kan tillämpas beroende på situationen. Att utveckla tillgänglighet är en process, och man behöver inte genast vara perfekt.

Läs artikeln Hur finansiärer kan ta funktionsvarierade konstnärer i beaktande (på finska)

Att utveckla tillgänglighet är en process, och man behöver inte genast vara perfekt.

Förhandsplanering, personal och referentgranskning

  • Om din organisation har en strategi, handlingsplan eller likabehandlingsplan, lägg till de värden och utvecklingsmål som rör mångfald och tillgänglighet. Dela upp målen i åtgärder, tilldela resurser vid behov och sätt en tidsplan för arbetets framsteg.
  • Målen kan handla om att utveckla mångfald och tillgänglighet ur personalens synvinkel.  Sträva efter att uppmärksamma mångfalden vid rekrytering. Utarbeta en tydlig plan för hur din stiftelse/fond kan bli en mer tillgänglig arbetsplats. Det är viktigt att regelbundet utbilda personalen om likabehandling, mångfald och tillgänglighet.
  • Målen kan handla om att utveckla mångfald och tillgänglighet ur finansieringsverksamhetens synvinkel. Fokusera på mångfalden och kompetensen hos referentgranskare. Granskarna bör ha kunskap om olika minoritetskulturer, förmåga att känna igen olika bakgrunder hos sökanden samt att bedöma konstnärlig kvalitet och konstnärens skicklighet ur olika perspektiv. Minoriteternas egen roll, till exempel det att de funktionsvarierade själva leder en verksamhet, kan vara ett av kvalitetskriterierna för den verksamhet som finansieras. Informera referentgranskarna tydligt om vilka mål din stiftelse/fond har i fråga om jämlikhet och mångfald gällande finansieringsbesluten. Erbjud stöd och vid behov utbildning till granskarna.
  • Mångfalden i de finansierade innehållen kan också stärkas genom att rikta utlysningarna till sökande som hör till underrepresenterade grupper. I temautlysningar kan minoritetskulturers, till exempel funktionsvariations- och teckenspråkskulturens, perspektiv lyftas fram.
  • Information, material och utbildning som stöd för jämlikhetsplanering finns tillgängligt till exempel i tjänsten Kultur för alla och på Diskrimineringsombudsmannens nätsidor. Du kan bekanta dig med internationella exempel på god praxis för finansiärer i vår artikel

Kommunikation och nättjänster

  • Sträva efter att använda lättförståeligt språk i ansökningsinstruktioner, ansökningsformulär och annan kommunikation. Du kan till exempel läsa LL-Centers anvisningar: Riktlinjer för lätt språk.
  • Kommunicera på olika språk. Publicera utlysningen och ansökningsanvisningarna på finska, lätt finska, svenska, lätt svenska, engelska, finskt teckenspråk och/eller finlandssvenskt teckenspråk.
  • Se till att utformningen av nätsidorna och kommunikationsmaterial är så tillgänglig som möjligt. Se till exempel Anvisningar för planeringen av en tydlig publikation av De synskadades förbund (på finska).
  • Samarbeta med olika organisationer så att din utlysning når också funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Utnyttja olika kommunikationskanaler mångsidigt. I utlysningen kan du direkt uppmuntra personer med mångfaldiga bakgrunder att söka stipendium.
  • Säkerställ att dina nättjänster är tillgängliga. Det bästa sättet att göra detta är att beställa en tillgänglighetsbedömning från en expert för webbplatser och ansökningsformulär / ansökningsplattform / rapporteringsplattform. Tillgängligheten på nätplattformen är också väsentlig för referentgranskare.

I utlysningen kan du direkt uppmuntra konstnärer med mångfaldig bakgrund att söka stipendium.

Att söka stipendium

  • Om du ordnar en informationstillställning gällande stipendieansökan, förvissa dig om att den är tillgänglig. Berätta öppet om hur tillgängligheten har förverkligats (och också om det som inte kan ordnas eller som inte fungerar). Som hjälp kan t.ex. följande lista för ett tillgängligt evenemang användas: Minneslista för ett tillgängligt evenemang (på finska). Vid informationstillfällen gällande  ansökningar är det viktigt att även behandla ansökningsprocessen ur tillgänglighetsperspektiv.
  • Överväg om ansökningsperioden kan arrangeras flera gånger om året. Detta gör ansökningsprocessen mer tillgänglig för dem vars funktionsförmåga varierar.
  • Överväg om det är möjligt att avsätta arbetstid för personalen för att stödja de sökande för vilka ansökningsprocessen inte är tillgänglig. Stödet kan omfatta exempelvis att göra ansökan mer begriplig, sammanställa nödvändiga delar av ansökan eller teknisk hjälp. I vissa länder har finansiärer testat användningen av ansökningsassistenter. I denna modell betalar finansiären en avgift till assistenten som hjälper sökanden med att fylla i ansökan. Stödet kan riktas till en specifik målgrupp.
  • Överväg i vilka olika format ansökan kan göras helt eller delvis. Att använda till exempel video, ljudfiler, bilder eller intervjuer kan utöka möjligheterna för olika sökande.
  • Kom ihåg att tydligt informera om dessa möjligheter i ansökningsinstruktionerna.

Finansiering av kostnader relaterade till funktionsvariation

Bevilja stöd för kostnader relaterade till funktionsvariation. Dessa kan vara:

  • Lönekostnader för en assistent eller tolk när assistentens eller tolkens arbete är relaterat till ett konstnärligt innehåll.
  • Resekostnader för en assistent eller tolk.
  • Kostnader för assistent- eller ledarhund, till exempel vaccinationer vid resor utomlands.  
  • Dyrare resekostnader. Den offentliga trafiken är inte alltid tillgänglig och det kan vara befogat för stipendiaten att använda sig av till exempel taxi eller flyg.
  • Hjälpmedel eller -program som behövs i arbetet.
  • Kom ihåg att i ansökningsinstruktionerna tydligt informera om finansieringen av kostnader relaterade till funktionsnedsättning, så att sökanden kan inkludera dessa kostnader i sin ansökningsbudget.

Datainsamling

  • Det finns exempel på aktörer inom konstsektorn, inklusive finansiärer, som i samband med ansökningar har erbjudit sökande möjlighet att ange om de identifierar sig med någon minoritet (självidentifikation). Informationen kan samlas in anonymt och på en separat blankett från ansökan. Till exempel frågar WSOY:s litteraturstiftelse om sökandens kön och Titanik-galleriet frågar sökande om identifiering med olika minoriteter. Centret för konstfrämjande samlar information om sökandens kön och modersmål direkt från befolkningsdatasystemet. Den insamlade datan är värdefull eftersom den kan användas för att bedöma genomförandet av likabehandling. Även ansökningarna kan innehålla information om sökandens minoritetsbakgrund, vilket kan bidra till att förstå hur väl minoritetsgrupper nås.
  • Det är viktigt för finansiären att be om feedback om hur ansökningsprocessen kan göras enklare och mer tillgänglig. Feedback kan samlas in både i samband med ansökningar och utanför ansökningsperioderna.