6 kohtaa, jotka ainakin kannattaa tarkistaa säätiölain uudistuessa

Artikkelit
|
17.12.2014
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Säätiölakiuudistus voi edellyttää säätiöiltä sääntömuutoksia. Säätiön hallituksen tulee käydä sääntönsä läpi ja valmistella tarvittavat sääntömuutokset, mutta kiire ei vieläkään ole. Laki tullee voimaan 1.10.2015 ja monin kohdin siirtymäaika helpottaa pahinta kiirettä. On kuitenkin muutama perusasia, jotka kannattaa tarkistaa joka säätiössä. Listasimme ytimekkäästi tärkeimmät tarkistuspisteet, joihin SRNK:n jäsenkunta saa huolellista lisävalaistusta myös keväällä 2015 pyörivässä lakikoulutuksessamme.

1. Ollako hallintoneuvostoa?
Mikäli säätiöllä on hallintoneuvosto, sen tehtävät tulee pohtia tarkoin. Uusi säätiölaki antaa melko suuren vapauden valita hallintoneuvostolle tehtävät. Nämä tehtävät on kuitenkin aina mainittava säännöissä. Lisäksi on aina mainittava jäsenten lukumäärä, asettamistapa ja toimikausi. Hallintoneuvostoa voidaan nimittää muuksikin, kuten valtuuskunnaksi tai valtuustoksi, mutta säännöissä on mainittava että kyse on lain tarkoittamasta hallintoneuvostosta.

2. Itsenäisistä toimikunnista luovuttava
Säätiön toimikunnilla ei voi enää olla itsenäistä päätösvaltaa. Tämän vuoksi säätiön sääntöjä on muutettava siten, että pysyvät toimikunnat (esim. sijoitus- ja apurahatoimikunnat) ovat vain hallituksen valmistelevia elimiä. Käytännössä hallitus voi delegoida päätösvaltaa tietyissä rajoissa toimikunnille, mutta vastuu päätöksistä on aina hallituksella.

3. Toimitusjohtaja-toimielin
Mikäli säätiö haluaa ottaa toimitusjohtajan, siitä täytyy mainita säännöissä. Työsuhteisen johtavan toimitusjohtajan tehtävän muuttaminen toimielimeksi vaatii aina myös henkilön oman suostumuksen.

4. Liiketoiminnan salliminen
Mikäli säätiö harjoittaa liiketoimintaa vain toimintansa rahoittamiseksi, on tästä oltava maininta säännöissä. Tämä ei koske sijoitustoimintaa tai tavanomaista kiinteistösijoittamista. Jos säätiö toteuttaa tarkoitustaan liiketoiminnan muodossa (esim. palvelutalo), tätä ei tarvitse erikseen mainita säännöissä. Liiketoiminnasta maksetaan verot verolainsäädännön mukaan kuten tähänkin asti eli tämä ei muutu säätiölain uudistamisen myötä.

5. Hallituksen jäsenen erottaminen
Uuden lain mukaan sääntöihin voidaan ottaa ulkopuoliselle nimittäjälle mahdollisuus erottaa nimittämänsä jäsen. Tämä koskee siis vain hallituksen ulkopuolista nimittäjää (myös hallintoneuvosto), eikä itse jäsenensä nimittävä hallitus voi saada erottamisoikeutta.

6. Säätiön nimi
Uuden lain mukaan säätiön nimessä tulee olla sanat ”rekisteröity säätiö” tai lyhennys ”sr”. (Lyhenne ”rs” on jo varattu saamelaisyhdistyksille.) Pelkästään tätä varten säätiön ei kuitenkaan tarvitse muuttaa sääntöjään, vaan PRH lisää lyhenteen säätiön nimen perään viran puolesta.