Ensimmäinen Säätiöpäivä innosti iloisuudellaan

Artikkelit
|
11.11.2014
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

1.10.2014 vietettiin koko Suomessa maan ensimmäistä Säätiöpäivää. Tapahtuma sai innostuneen vastaanoton.

1.10.2014 vietettiin koko Suomessa maan ensimmäistä Säätiöpäivää. Päivän tarkoituksena oli olla reipas ja iloinen happening, joka näkyisi kaikkialla, missä on säätiöitä. Säätiöpäivän tunnuksena oli ”Perintöä jaossa”. Sanaleikillä viitattiin sekä säätiöiden tehtävään kulttuuriperinnön vaalijoina että säätiöiden kunniatehtävään toteuttaa lahjoittajiensa henkistä perintöä.

Säätiöpäivä-verkkosivujen tapahtumakalenteri näytti runsaasti erilaisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Myös somessa päivä näkyi kiitettävästi, ei vähiten Koneen Säätiön pika-apurahatapahtuman ja innokkaiden twiittajien vuoksi. Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä vietettiin päivän päätapahtumaa. Paikalla oli noin kolmesataa katsojaa, joille tarjoiltiin värikäs kooste säätiöiden monipuolisesta toiminnasta. Yleisö huokaili erityisen onnellisena nuoren sellistilupauksen Jonathan Roozemanin (Paulon säätiön palkinnonsaaja) sekä Kansallisbaletin nuorisoryhmän Romeo ja Julia -esitysten (Jane ja Aatos Erkon säätiö) aikana, mutta koko ohjelma otettiin innostuneesti vastaan.

Säätiöpäivää on tarkoitus viettää myös jatkossa, aina 1.10. Säätiöpäivästä kerätty palaute oli yksiselitteisen myönteistä, mutta aina löytyy parannettavaa, joten ensi vuonna säätiöpäiväillään kahta hurjemmin!

Säätiöpäivän tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Suomen lähes 3 000 säätiön työtä. Yhteiseksi hyväksi toimivat säätiöt ovat tärkeitä mahdollistajia tieteessä, taiteessa, kulttuurissa – ja meidän kaikkien tavallisessa arjessa. Säätiöiden kautta kansalaiset voivat aktiivisesti vaikuttaa juuri itselleen tärkeisiin asioihin. Säätiöillä ei ole monia keinoja kertoa toiminnastaan tai saada levitettyä tietoa saavutuksistaan. Säätiöpäivä on tilaisuus kertoa säätiöiden hyvästä työstä suurelle yleisölle, tutuille ja tuntemattomille, toiselle säätiölle, kenelle tahansa!

Säätiöpäivää vietetään säännöllisesti yli 20 Euroopan maassa samana päivänä, 1.10. Se on osa Dafne-yhdistyksen (Donors and Foundations Network in Europe) toimintaa, jolla pyritään kehittämään säätiöiden toimintaa ja toimintaedellytyksiä Euroopan-laajuisesti. Suomessa Säätiöpäivän organisoijana on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta, Suomen ainoa säätiöalan kattojärjestö.

Säätiöt kaikkien, kaikki säätiöiden puolesta!