Jannica Fagerholm Säätiöiden ja rahastojen puheenjohtajaksi

Artikkelit
|
15.12.2021
Säätiöt ja rahastot ry

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön toimitusjohtaja Jannica Fagerholm on valittu Säätiöt ja rahastot ry:n hallituksen puheenjohtajaksi. Fagerholm nousee tehtävään hallituksen varapuheenjohtajan paikalta. 

Yksityisten säätiöiden merkitys yhteiskunnalle on huomattava: Yhdistyksen 211 jäsentä tukivat tiedettä, taidetta ja muuta yhteiskunnan kehittämistä ja kansalaistoimintaa yhteensä 564 miljoonalla eurolla vuonna 2020. Tieteen puolella säätiörahoitus on jo ratkaisevan tärkeätä monille aloille kuten lääketieteelle, jota säätiöt tukivat viime vuonna lähes 100 miljoonalla.

– Yliopistojen pääomittamisessa ja hanketuessa, väitöskirjatutkijoiden rahoittamisessa ja lahjoitusten kanavoimisessa tutkimukselle säätiöt ovat aivan avainasemassa, Jannica Fagerholm sanoo. 

– Taiteessa yksityinen säätiörahoitus mahdollistaa nykytaiteen monipuolisen tukemisen lisäksi myös esimerkiksi Helene Schjerfbeckin teoksen jäämisen Suomeen yleisön ulottuville. Vastaperustettu esittävien taiteiden rahasto on taas hieno esimerkki säätiöiden ja valtion yhteistyöstä.

Säätiöt ovat arvoyhteisöjä, jotka tukevat laajasti mitä erilaisimpia asioita ja ihmisiä. – Ollakseen relevantteja säätiöiden pitää ymmärtää ympäröivää yhteiskuntaa syvällisesti. Säätiöiden täytyy etsiä yhä parempia toimintatapoja, uusia näkökulmia ja tulevaisuuden ratkaisuja. Tässä säätiöt ovat taitavia: ne osallistavat kansalaisia ja sparraavat julkista sektoria.

Ensimmäinen nainen

Fagerholm on ensimmäinen nainen vuonna 1970 perustetun yhdistyksen puheenjohtajana. Hänen edeltäjiään 2000-luvulla ovat olleet Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio, korkeimman oikeuden presidentti Leif Sevon ja hallitusammattilainen Tuomo Lähdesmäki

Suomen etujärjestöissä puheenjohtajuus on erittäin harvoin naisella. Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana aloitti vasta 2021 alusta ensi kertaa nainen, Jaana Tuominen. Ylen selvityksen mukaan nykyisissä työntekijäkeskusjärjestöissä SAK:ssa, STTK:ssa tai Akavassa ei ole koskaan ollut naista puheenjohtajana. 

Säätiöiden hallituksiin ja ylimpään johtoon nimitetään yhä enemmän naisia. Tunnettuja säätiöiden hallitusten puheenjohtajia ovat esimerkiksi Sirpa Jalkanen Emil Aaltosen säätiössä, Hanna Nurminen Koneen Säätiössä ja Mikaela Nylander Svenska kulturfondenissa. 

Jannica Fagerholm on Signe och Ane Gyllenbergs stiftelsen toimitusjohtaja, Hanken Svenska Handelshögskolanin hallituksen puheenjohtaja, Partiosäätiön valtuuskunnan varapuheenjohtaja, Svenska litteratursällskapetin talousvaliokunnan jäsen sekä hallitusammattilainen useassa yhtiössä (mm. Kesko, Sampo, Solidium). Fagerholm on aiemmin työskennellyt finanssialalla mm. SEB:ssä ja Sammossa. Koulutukseltaan hän on ekonomi.

Kuva: Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse

Säätiöt ja rahastot ry:n hallitus 2022

pj. Jannica Fagerholm, toimitusjohtaja, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse
vpj. Arto Mäenmaa, asiamies, Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Antti Arjava, yliasiamies, Suomen Kulttuurirahasto
Erik Båsk, toimitusjohtaja, Alfred Kordelinin säätiö
Elli Dahl, toiminnanjohtaja, Yrjö Jahnssonin säätiö
Minttu Jaakkola, tutkimusjohtaja, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö
Petteri Karttunen, hallituksen puheenjohtaja, Saastamoisen säätiö
Kalle Korhonen, tiede- ja taiderahoituksen johtaja, Koneen Säätiö
Sören Lillkung, toimitusjohtaja, Svenska kulturfonden
Tarmo Luoma, hallituksen jäsen, Salaojituksen tukisäätiö
Sirpa Jalkanen, hallituksen puheenjohtaja, Emil Aaltosen Säätiö
Paula Salovaara, yhdistysjäsen, Föreningen Konstsamfundet