Lähipiiri pieni pyörii?

Artikkelit
|
15.09.2015
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Sisällysluettelo säätiön lähipiiriohjeen laatimiseksi tarjoillaan ruokahalun herättäjänä 1.12.2015 odotellessa, s’il vous plaît!

Sisällysluettelo säätiön lähipiiriohjeen laatimiseksi tarjoillaan ruokahalun herättäjänä 1.12.2015 odotellessa, s’il vous plaît!

Uuden säätiölain voimaantulon lähestyessä säätiöissä pohditaan kiivaasti, mitä kaikkea sitä olikaan pakko uudistaa. Entä mitä vähintään kannattaisi tehdä ja mitä me priimukset ehdottomasti haluamme heti toteuttaa? Säätiön omat sisäiset ohjeet ja toimintatapakirjaukset ovat erinomainen keino tehdä niin strategista suunnittelua kuin käytännön työtä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ja säätiön hyvää hallintoa.

Neuvottelukunnan uudistetussa Säätiön hyvä hallinto -oppaassa on odotettavissa joitakin luetteloita helpottamaan ohjeiden laatimista. Oppaan laskettu julkaisuaika on marraskuussa, ja sitä odotellessa ohessa esitetään paljon kyseltyä mallia lähipiiriohjeen ”sisällysluettelolle”.

Jokaisessa säätiössä on parasta itse miettiä, mikä juuri oman säätiön toiminnan kannalta on järkevin muotoilu lähipiiriohjeelle. Vaikka mitään kaikille sopivaa standardimallia ei voikaan esittää, tiettyjä perusasioita sisältynee jokaiseen lähipiiriohjeeseen. Hyvä lähipiiriohje on paras väline suojautua kiellettyjen lähipiiritoimien hyllyvälle suolle eksymiseltä.

Lähipiiriohjeessa määritellään muun muassa:

  1. lähipiiriin kuuluvat,
  2. millaisia säätiön tavanomaiset lähipiiritoimet ovat (kuten palkkiot ja lähipiiriltä ostetut palvelut),
  3. apurahojen myöntöprosessi esteellisyyssääntöineen,
  4. miten lähipiiritoimet selvitetään säätiössä ja tytäryhteisöissä sekä raportoidaan säätiön toimintakertomuksessa,
  5. prosessi lähipiirin kanssa tehtävien kaupallisten ja muiden sopimusten käsittelystä ja päätöksenteosta,
  6. miten varmistutaan lähipiiritoimien markkinaehtoisuudesta,
  7. miten säätiön hallitus valvoo lähipiiritoimia,
  8. ähipiiriohjeen tiedottaminen ja johdon sitouttaminen lähipiiriohjeeseen.

Pähkinänkuoressa lähipiiriohjeen merkitys: tärkeintä on, ettei lähipiiriä suosita lainvastaisesti ja että toimintakertomukseen kerätään oikeat tiedot lähipiiritoimista. Inspiraatiota hyvien ohjeiden kirjoittamiseen!