Someturvaa rakennetaan kohti yhteiskunnallista vaikuttavuutta

Artikkelit
|
16.03.2018
Suvi Uski, Jenny Rontu ja Minttu Salminen Someturva-tiimi

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa toiseksi tullut Someturva-tiimi tavoittelee isoja yhteiskunnallisia muutoksia. Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa on noin puoli miljoonaa nuorta, jotka ovat tulleet loukatuiksi sosiaalisessa mediassa. Somessa haukkuminen, kiristetyksi tuleminen tai nolaamisen kohteeksi joutuminen koskee nuorten lisäksi myös aikuisia. Someturva-palvelun on tarkoitus tuoda konkreettinen työkalu someloukkausten käsittelyyn.

Someloukkauksille tyypillistä on se, että uhriksi voi joutua kuka tahansa ja aivan vahingossa. Jos loukkaus tapahtuu omalle kohdalle, voi olla vaikeaa tunnistaa onko kyseessä rikos. Loukkaustapauksen raportointi Someturvaan mahdollistaa kuitenkin sen, että loukattu saa tietoonsa, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja kuinka hänen tulee toimia. Someloukkausten suuri määrä ja viranomaisresurssien niukkuus aiheuttavat päänvaivaa erityisesti kouluissa. Somen villiä kenttää on ollut vaikea rajoittaa edes poliisin avulla.

Loppuvuodesta koko kansalle avautuvan sähköisen Someturva-palvelun tarkoituksena on mahdollistaa resurssien järkevä käyttö ja antaa kaikille kansalaisille mahdollisuus raportoida itseensä kohdistuvista someloukkauksista. Someturva tarjoaa loukatulle lakiin perustuvan näkökulman ja vahvistaa näin ollen kaiken ikäisten kansalaisten oikeusturvaa ja turvallisuuden tunnetta.

Keinoälyn kehittäminen on aikaa vievää ja tarkkaa työtä. Someturvan perustajakolmikko sometohtori Suvi Uski, juristi Jenny Rontu ja koulukuraattori Minttu Salminen ovat täysipäiväisesti Someturvan asialla. Viime syksynä Someturva-tiimi sai sovelluksen kehittämiseen 500 000 euron suuruisen palkinnon säätiöiden ja rahastojen Vuosisadan rakentajat -kilpailussa. Tämän jälkeen tiimin osaamista vahvistamaan on saatu lisää teknologian ja lakiasioiden huippuosaajia, ja Someturvaa kehittämään on alkuvuoden 2018 aikana liittynyt useita asiantuntevia yhteistyökumppaneita. Muun muassa Legal Tech Lab, Tekoälyn tutkimuskeskus (FCAI), Wunderdog, Futurice, Oikeusministeriö sekä Pelastakaa Lapset ry ovat tuoneet mukaan omaa intoaan ja osaamistaan.

Someturva sai Vuosisadan rakentajat -kilpailun palkinnosta kehitykselleen tärkeän ponnistuslaudan. Suomalaisten säätiöiden osallistuminen kisaan on tuonut mukanaan paljon muutakin kuin rahaa. Säätiöiden kontaktit, tilat ja muut resurssit ovat olleet merkittäviä Someturvan toiminnan mahdollistajia. Kevään iloinen uutinen on ollut LähiTapiolan tulo mukaan Someturvan rahoittajiin vaikuttavalla miljoonan euron panoksella. Someturvan vuosi 2018 on jo kovassa vauhdissa, ja syksyllä odottavat suuret tavoitteet!

www.someturva.fi

Kuva: Antti Hämäläinen