Vuosisadan rakentajat matkalla maineeseen – Kesäranta odottaa!

Artikkelit
|
21.03.2017
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Säätiöiden haastekilpailu on jo nyt menestys. Presidentti ja pääministeri innostuivat, mediat hehkuttavat, ja ennen muuta finaaliratkaisujaan kehittävät tiimit vakuuttavat: Suomen nuorten parempi tulevaisuus on askeleen lähempänä ”Vuosisadan rakentajien” myötä.

Säätiöiden Vuosisadan rakentajat – Sekelskaparna -haastekilpailun finalisteiksi pääsi 15 ideaa, joita tiimit kehittävät seuraavan puolen vuoden kiihdytysjaksolla. Säätiöiden edustajat ja mentorit kulkevat tiimien mukana 1. lokakuuta Säätiöpäivään asti, jolloin ehdotuksista valitaan paras tai parhaat ja niiden toteuttamiseen myönnetään merkittävä taloudellinen tuki.

Vuosisadan rakentajat -ratkaisuiden halutaan vahvistavan 10–26-vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Kilpailun takana on 43 suomalaista säätiötä ja rahastoa, joille haastekilpailu on täysin uudenlainen tapa myöntää rahoitusta. Säätiöt eivät ole koskaan aiemmin tehneet näin suuren mittakaavan yhteistyötä.

Kilpailuun tuli yhteensä 326 hakemusta, mikä kertoo siitä, että Suomessa on suuri joukko ihmisiä, joilla on tahtoa ja ideoita parantaa nuorten hyvän elämän edellytyksiä. “Jatkoon päässeet tiimit todella tunnistavat suomalaisen yhteiskunnan isoja ongelmia ja pureutuvat niihin”, kommentoi tuomariston jäsen, SPR:n nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.

Ehdotettujen ratkaisujen joukossa nähtiin paljon erilaisia mentorointipalveluja, nuorten työllistymiseen ja itsetunnon lisäämiseen liittyviä ideoita sekä monenlaisia mobiilisovelluksia. Finaaliin päässeiden joukossa on ideoita monelta eri alalta rodullistettujen tyttöjen kirjoittajakoulusta Suomen sisäiseen vaihto-oppilasviikkoon ja omaa hyvinvointia mittaavaan biopeliin.

Ideat kasvavat, muuttuvat ja kehittyvät kilpailun myötä: tavoite on saada aikaan isoja, kunnianhimoisia, Suomen nuorten elämää merkittävästi parantavia ratkaisuja. Kiihdytysvaihe alkoi heti finalistien ratkettua. Säätiöt tapasivat kaikki tiimit 9.3., ja siitä viikon kuluttua pidettiin todella intensiivinen ”leirikoulu” eli bootcamp Porvoossa. Leirillä finalistitiimit kehittivät ratkaisujaan eteenpäin kymmenien mentorien eli eri alojen asiantuntijoiden avulla tarkasti ohjatun prosessin mukaan. Leirin tiivis työtahti ja ulkopuolisten sparraus auttoivat tiimejä kirkastamaan omaa ydinviestiä, syventämään ideoita ja konkretisoimaan seuraavia vaiheita. Sama kehitystyö jatkuu kuukausittain tiimien yhteisissä työpajoissa aina syksyyn ja loppupitchaukseen 6.9. saakka.

Bootcampin nasevin vertauskuva haastekilpailusta kuultiin päivällisen juhlapuheessa piilaaksolaisen futuristi ja strategi Sari Stenforsin suusta: “Vuosisadan rakentajat on kuin kukkaruukku”, Stenfors sanoi. “Ratkaisuidea on siemen, ongelma multa, tiimi vesi ja markkina valo. Kaikkia tarvitaan.” Leirin innostavin lupaus saatiin puolestaan sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Tuomo Puumalan välityksellä suoraan pääministeriltä, joka oli lukenut kaikki ratkaisuideat ja innostunut kilpailusta niin, että kutsui voittajatiimin Kesärantaan!

Niin ikään perjantaina tiimejä kuunnellut ja keskusteluttanut presidentti Tarja Halonen vaikuttui tiimien ratkaisuista ja Vuosisadan rakentajat -kilpailusta: “Tämä on erinomainen tapa löytää uusia ideoita ja oppia kehittämään niitä – hyvä idea on yleensä vasta hiomaton timantti. Olen erittäin vaikuttunut, että olette saaneet aikaan pitkän prosessin pelkän kertapamauksen sijaan. On tärkeää oppia tekemään työtä ideansa kanssa.”

Kilpailu on herättänyt osallistujissaan, tuomaristossa, tiimien mentoreissa, bootcampin pääpuhujissa ja muuten hankkeeseen perehtyneissä hyvin samankaltaisia tuntemuksia. “Vuosisadan rakentajat on loistava tapa juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä: Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten tuodaan yhteen kaikki tarvittavat elementit, joilla nuorten ja Suomen tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa.”

Säätiöiden haastekilpailussa kaikki voittavat.

Ks. Vuosisadan rakentajista Ylen tv-uutisissa: areena.yle.fi/1-4072192 ja uutisissa: yle.fi/uutiset/3-9517209.


Vuosisadan rakentajien finalisti-ideat ja niiden takana olevat tiimit ovat tässä: www.vuosisadanrakentajat.fi/finalistit

DOOers (Helsinki) kannustaa opettamaan omia taitoja eteenpäin.
Gen Z (Tampere) rakentaa nuorille oman Linkedinin.
Gutsy People (Helsinki) tekee kaikista Suomen nuorista rauhantekijöitä.
Homma himaan (Helsinki) luo koteja, joissa vuokran voi korvata työllä.
Smartup Factory (Helsinki) innostaa kehittämään oman elämän innovaatioita.
Elämän biopeli (Oulu) tekee elämästä pelin huipputieteen avulla.
Cine Uni (Helsinki) tuo nuorten äänen esiin taiteen toimintakentällä.
Integrify (Helsinki) kotouttaa koodauksen avulla.
Loukko (Helsinki) luo syrjinnästä vapaan kulttuurikeskuksen.
Oppimisen taitajat (Helsinki) tuo tukea oppimisvaikeuksiin kaikkien saataville.
Ruskeat tytöt (Helsinki & Vantaa) kannustaa rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan.
Someturva (Espoo) ratkaisee nettikiusaamisen digitaalisen lakipalvelun avulla.
TunneYhteys (Lumijoki, Oulu, Joensuu, Helsinki & Vaasa) lisää itseymmärrystä ja myötätuntoa.
Vaihtoviikko (Helsinki) rakentaa Suomen sisäisen vaihto-oppilasohjelman.
Youthbox (Helsinki) tuo nuoren elämään itse valitun aikuisen.


Vuosisadan rakentajat jatkuu lokakuuhun saakka. Seuraavaksi ideoita ryhdytään kehittämään eteenpäin, ja kilpailu huipentuu 1.10. voittajan tai voittajien palkitsemiseen. Parhaan ratkaisun kehittänyt tiimi saa säätiöiltä merkittävän rahoituksen ideansa toteuttamiseen.

Lisätietoa kilpailusta ja finalisteista antavat

Julia Jousilahti / Demos Helsinki / julia.jousilahti(a)demoshelsinki.fi / 040 722 4931 sekä

Liisa Suvikumpu / Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta / liisa.suvikumpu(a)saatiopalvelu.fi / 0405139400

Seuraa Vuosisadan rakentajia Facebookissa ja Twitterissä @rakentajat ja #vuosisadanrakentajat, niin pysyt mukana kilpailun käänteissä!

Mikä Vuosisadan rakentajat?

Suomalaiset apurahasäätiöt etsivät omalla uudenlaisella haasteellaan fiksuimpia ideoita ja nerokkaimpia ratkaisuja, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Vuosisadan rakentajat – Sekelskaparna on kaikille avoin säätiöiden rahoittama haastekilpailu nuorten hyväksi. Kilpailu on yli 40 suomalaisen säätiön ja rahaston yhteinen lahja 100-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.

Valittavien voittajien määrä ja lopullinen tukisumma riippuu kilpailussa löydetyistä ideoista. Loppusumma voi nousta miljooniin euroihin, jos ratkaisu on aivan nerokas. Mukana olevat säätiöt edustavat monia eri aloja, joten kilpailijoillakin on vain oma mielikuvitus rajana miettiessään, mitä kaikkia rakennuspuita omassa ratkaisuehdotuksessa voisi olla mukana. Haastekilpailun voittajana palkittavan hankkeen toivotaan olevan mahdollisimman pitkäikäinen – kuten säätiöt konsanaan.

Kilpailun suunnittelu, kilpailijoiden sparraaminen ja yhteistyön lisääminen moniin suuntiin tukevat myös säätiöiden omaa kunnianhimoa entistä paremmasta ja vaikuttavammasta tekemisestä. Säätiöiden yhteinen haastekilpailu lisää yhteistä hyvää myös välillisesti, kun säätiöt oppivat uusia toimintatapoja ja löytävät uusia yhteistyökumppaneita. Haastekilpailu onkin säätiöille hieno mahdollisuus oppia uutta ja kokeilla erilaista tukimuotoa. Osuvan sanonnan mukaan: jos haluat matkustaa nopeasti, matkusta yksin, mutta jos haluat matkustaa kauas, matkusta yhdessä toisten kanssa. Yksi säätiö ei pysty tekemään yhtä paljon hyvää kuin yli 40 säätiötä yhdessä.

Hankkeen kautta säätiöt vastaavat omalta osaltaan suomalaisten ihanteeseen 100-vuotisjuhlan kynnyksellä: tutkimuksen mukaan kansalaisille on juhlavuonna tärkeintä osallistua yhteisen hyvän tekemiseen. Siinä apurahasäätiöt ovat ammattilaisia.