Integrify kouluttaa maahanmuuttajista koodareita ennätysajassa ja vastaa huutavaan koodaripulaan

Artikkelit
|
18.06.2018
Daniel Rahman, toimitusjohtaja, Integrify

Säätiöiden Vuosisadan rakentajat -haastekilpailusta ja Sitran Ratkaisu 100 -kilpailuista ponnistanut Integrify vastaa kahteen suureen yhteiskunnalliseen haasteeseen omalla poikkeuksellisella ratkaisullaan. Integrify on jo pitkällä tavoitteessaan kouluttaa maahanmuuttajien joukosta sata uutta koodaria vuoden 2018 aikana.

Integrifyn idea syntyi vuonna 2016 ratkaisuna silloiseen pakolaiskriisiin. Suomeen ja Eurooppaan tuli lyhyessä ajassa ennennäkemätön määrä turvapaikanhakijoita, joiden integrointi yhteiskuntaan on ollut historiallisesti katsottuna haasteellista. Jopa motivoituneilla ja lahjakkailla maahanmuuttajilla on suuria vaikeuksia päästä työllistymällä osaksi suomalaista yhteiskuntaa, ja kotoutumisprosessi voi kestää useita vuosia.

Integroitumisen hitaus ei ole kenenkään etu, sillä yksilöt ovat vaarassa turhautua, masentua ja pahimmassa tapauksessa joutua yhteiskunnan ulkopuolelle. Työvoimapulasta kärsivät toimialat eivät toisaalta pääse käsiksi potentiaaliseen työvoimaan. Esimerkiksi teknologiayritykset kaipaavat kipeästi uusia koodareita. Tieto- ja viestintätekniikan alan ammattijärjestö TIVIA:n arvion mukaan Suomeen tarvitaan jopa 15 000 uutta koodaria seuraavan kahden vuoden aikana.

Integrify on kehittänyt edellä kuvattuihin haasteisiin toimivan ja skaalautuvan ratkaisun. Integrify järjestää 6-12 kuukauden pituisia intensiivisiä koodarikoulutuksia kokeneiden ohjelmistokehittäjien johdolla. Opiskelupäivät kestävät yhdeksästä viiteen, ja joskus päivät venyvät pidemmiksikin, jotta kurssitehtävät saadaan valmiiksi. Vaativa mutta palkitseva koulutusohjelma tuottaa tuloksia. Integrifyn koulutuksen käyneistä opiskelijoista yli 70 % on työllistynyt koodareiksi teknologiayrityksiin, start-upeihin ja IT-konsulttifirmoihin. Opiskelijoiden tyytyväisyys hipoo sataa prosenttia, mistä kielivät myös useat tuttaville annetut suositukset ohjelmaan pyrkimisestä.

Kysyntää koulutukselle on tällä hetkellä enemmän kuin Integrifylla on resursseja. Miltei tuhat maahanmuuttajataustaista henkilöä on hakenut pikakoulutukseen, joka luo tien suomalaiseen keskiluokkaan ennätysajassa. Integrifyn tuloksekkaan ja mitattavia vaikutuksia tuottavan mallin on huomannut myös Helsingin kaupunki. Kesällä 2018 alkaa ensimmäinen Helsingin kaupungin kanssa yhteistyössä tuotettu työttömien maahanmuuttajien koodarikoulutus.

Vuosi 2018 on tähän saakka ollut erittäin vaiherikas ja opettavainen Integrifylle. Nyt kun on kehitetty innovatiivinen malli ja todistettu se myös toimivaksi, on aika skaalata se kattamaan tuhansia haasteellisessa asemassa olevia maahanmuuttajia. Aluksi toimitaan Suomessa mutta myöhemmin mahdollisesti myös maan rajojen ulkopuolella. Suuri kiitos toimintamme mahdollistamisesta kuuluu Suomen Kulttuurirahastolle, Kide-säätiölle, Kaute-säätiölle ja Väinö Tannerin säätiölle.

Kuva: Integrify