Isänmaan puolesta

Artikkelit
|
15.03.2024
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja & Virve Zenkner, viestintäpäällikkö, Säätiöt ja rahastot ry

Mikä yhdistää Urlus-säätiötä, Turvallisuuden tukisäätiötä ja Mannerheim-säätiötä? Niiden ja yli tusinan muun apurahasäätiön tarkoitukseen kuuluu maanpuolustuksen ja rauhan edistäminen.

Moni suomalainen tietää Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan Mannerheim-museon, mutta harvempi tietää, että sen taustalta löytyvän Mannerheim-säätiön pääasiallisena tarkoituksena on myöntää apurahoja. Säätiö myöntää stipendejä lupaaville suomalaisille upseereille ulkomaisissa sotakorkeakouluissa opiskelua varten. Säätiön tuen avulla sadoilla upseereilla on ollut mahdollisuus opiskella parasta sotataitoa maailmalla vuosikymmenten ajan.

Myös henkinen huoltovarmuus ja kriisinkestävyys hyötyvät vahvasta kansalaisyhteiskunnasta, jonka keskeinen osa säätiöt ovat. Osallisuus yhteisöistä yhdistää ihmisiä ja estää syrjäytymistä, luo edellytyksiä vapaalle taiteelle ja tieteelle sekä mahdollistaa valtavan määrän kekseliäitä ruohonjuuritason ratkaisuja. Lukuisten yhdistysten, kulttuurielämysten, uraauurtavien tutkimustulosten tai vaikkapa kunnostetun luontopolun rahoittajana on yleishyödyllinen säätiö. Lisää esimerkkejä löydät uuden jäsensivumme hakutoiminnolla.

Testaa kuinka monta tämän jutun säätiöistä ja säätiöesimerkeistä tunnet:

Lotta Svärd Säätiö

Yhteiskunnallinen huoltotyö oli aikoinaan Lottajärjestön toiminnan ytimessä ja samalla tiellä jatkaa Lotta Svärd Säätiö vielä nykyäänkin. Lotta Svärd Säätiön yhteiskuntavastuun tarkoituksena on edistää välittämistä, antaa tukea sitä tarvitseville ja tarjota kanava hyvän tekemiselle kunnioittaen Lottajärjestön ja sen jäsenten työtä ja arvomaailmaa. Säätiö myös ylläpitää Tuusulassa Lottamuseota, joka kertoo Lottajärjestön historiasta, toiminnasta ja naisten vapaaehtoisesta työstä.

Pääkuva: Vuoden Lotta 2023 on Alli Korva (s. 1922). Lotta Svärd Säätiö.

Liikunta elämäntavaksi: trampoliineja, mailoja ja palloja sataan päiväkotiin 

Jopa 80 % alle kouluikäisistä lapsista Suomessa liikkuu liian vähän. Helsingin kaupunki sai Urlus-säätiöltä 50 000 euron lahjoituksen pienten lasten liikuntavälineisiin. Tuella hankittiin muun muassa trampoliineja sekä erilaisia palloja ja mailoja suomen- ja ruotsinkielisiin päiväkoteihin sekä perhepäivähoitoon eri puolille kaupunkia. Liikkuminen osana arkea edistää lasten hyvinvointia ja terveellisiin elämäntapoihin kasvua.

Urlus-Säätiö tukee koko maan ja etenkin Helsingin seudun liikuntakasvatus- ja urheiluelämää sekä edistää maanpuolustuksellista ja Suomen itsenäisyyttä tukevaa toimintaa.

Olympiavoittaja koko kansan hengenpelastajana 

Ensimmäinen sydäninfarkti havahdutti olympiasankari Paavo Nurmen (1897–1973) sydän- ja verisuonitautien yleisyyteen. Sydänkohtaustaan seuraavana vuonna Nurmi perusti nimeään kantavan säätiön tukemaan kansanterveyttä. Paavo Nurmen säätiö on tukenut yli 10 miljoonalla eurolla kansantautiemme kuten sydän- ja verisuonisairauksien sekä kolesterolin merkittävää tutkimusta. Voidaan vain arvailla, kuinka monen suomalaisen hengen Paavo Nurmen lahjoitusvaroilla toimiva säätiö on pelastanut.

Kuva: Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen Helsingin olympialaisten avajaisissa 19.7.1952. Museokeskus Vapriikki.

Himmetä ei muisto saa – Karjalaan jääneiden sankarihautojen kunnostaminen 

Sortavala-säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Karjalaan, erityisesti Sortavalaan ja Laatokan Karjalaan liittyvää tutkimusta, niiden kulttuuriperinteen elävänä säilymistä ja tunnetuksi tekemistä sekä edistää ja tukea sukutaustaltaan laatokankarjalaisten ja myös muiden lasten ja nuorten opintoja, kehittymistä ja hyvinvointia. Esimerkki säätiön kulttuuriperinnön tukemisesta on Sortavalan sankarihauta-alueen kunnostaminen.

Kuva: Sortavalan sankarihautausmaa. Käynti haudoilla ennen lähtöä evakkotaipaleelle 1944. SA-kuva.

Tukea veteraaneille ja kokonaisturvallisuudelle, nykyajassa 

Turvallisuuden tukisäätiö (aik. Sotavahinkosäätiö) tukee kokonaisturvallisuuteen ja sotiimme liittyvää, taloudellista ja yhteiskunnallista tutkimus-, opetus- ja julkaisutoimintaa sekä veteraani- ja maanpuolustustyötä. Se on tukenut muun muassa Sodan ja rauhan keskus Muistia Mikkelissä.

Suurin tuki on kohdistunut sotiemme veteraaneille sekä kokonaisturvallisuuden alalla nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen ja vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen.

Kuva: Sodan ja rauhan keskus Muisti

Katso myös

Säätiötuki lukuina

Kuva: Suomen Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim / Atelier Apollo, 1942. Oikeassa alalaidessa on kirjoitus ”Doktor Finn Albert tack för värdefull hjälp under kriget 1941–42. Mannerheim 1942”. Museoviraston Historian kuvakokoelma.