Vuosisadan rakentajat -kilpailu ratkesi vuosi sitten – mitä tiimeille kuuluu nyt?

Artikkelit
|
04.10.2018
Silja Annila, Kaskas Media

Säätiöt antoivat rahoitusta viidelle tiimille vuosi sitten huipentuneessa Vuosisadan rakentajat -haastekilpailuissa. Säätiöiden tuki on auttanut tiimejä viemään toimintansa uudelle tasolle.

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun voittajat kertoivat kuulumisiaan Säätiöpäivän kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa Helsingissä Bio Rex -elokuvateatterissa 1. lokakuuta. Palkitut tiimit paljastivat, mitä säätiöiden rahoituksella on saatu vuodessa aikaan. Yleisö sai ilokseen kuulla, että nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi järjestetty kilpailu on poikinut merkityksellisiä tekoja.

Gutsy Gon rauhanteot leviävät
Gutsy Go nappasi Vuosisadan Rakentajien suurimman rahoituspotin, 1,5 miljoonaa euroa. Vuoden aikana tiimi on kouluttanut nuorista rauhantekijöitä jo viidellä paikkakunnalla, muun muassa Kotkassa ja Espoossa. Jo 1000 nuorta on ollut mukana Gutsy Gon toiminnassa tekemässä hyvää omalle yhteisölleen. Nuoret ovat ideoineet, toteuttaneet ja levittäneet videoituja rauhantekoja innokkaasti.

“Kilpailun aikana meiltä kysyttiin monesti, mitä tarkoitamme sillä, että teemme nuorista rauhantekijöitä. Lupaus on toki valtavan iso, ja siksi vaikea käsittää. Nuorille rauha on kuitenkin sellainen visio, jota he mielellään tavoittelevat. He haluavat muuttaa maailmaa”, kertoi Gutsy Gon vastaava tuottaja Aram Aflatuni. Rauhanteot lähtevät nuorten omista elinympäristöistä ja vaikuttavat todellisuuteen pala palalta.

Someturvan lakiapu on nyt nuorten saatavilla
Haastekilpailun toiseksi suurimman palkintopotin ei 500 000 euron rahoituksen sai ilmainen lakipalvelu Someturva. Tiimin ratkaisu on verkkopalvelu, jonka avulla nuori voi tunnistaa, täyttääkö someloukkaus rikoksen tunnusmerkit. Vuoden aikana Someturva on onnistunut tuomaan sovelluksensa nuorten saataville. Sovelluksen kehitykseen on säätiöiden esimerkin ansiosta herunut lisää tukea myös Tekesiltä ja yritysmaailmasta. Säätiötuen ja muun rahoituksen avulla kolmihenkinen tiimi on kasvanut kymmenen työntekijän joukoksi.

“Olemme ratkaisseet sovelluksessa jo noin 280 tapausta. On välttämätöntä ja tärkeää pitää kiinni omasta oikeusturvasta sosiaalisessa mediassa. Nuoret kohtaavat siellä paljon ikävää kommentointia, ja olemme onnellisia, että voimme auttaa heitä”, Someturvan Minttu Salminen sanoi.

RT Lit auttaa rodullistettuja nuoria löytämään oman äänensä
Säätiöt palkitsivat RT Litin vuosi sitten 150 000 euron rahoituksella. Kuluneen vuoden aikana RT Lit on järjestänyt kirjoittamisen, kuvittamisen ja taittamisen opetusta rodullistetuille nuorille. Kurssit ja työpajat ovat olleet suosittuja, ja toiminta laajenee tänä syksynä pääkaupunkiseudulta Turkuun.

“Haluamme tuoda RT Litin toiminnan yhä useamman nuoren saataville. Kaikista hienointa on ollut huomata, miten kurssimme ovat muuttaneet nuorten elämää”, kertoi RT Litin Caroline Suinner.

Integrify on auttanut jo 50 maahanmuuttajaa työelämään
Integrify nappasi vuosi sitten RT Litin tavoin 150 000 euron rahoituksen. Tuolloin tiimi halusi kouluttaa turvapaikanhakijoista koodareita, mutta kuluneen vuoden aikana koulutukseen on alettu ottaa muitakin maahanmuuttajia. Tällä hetkellä Integrify järjestää kahta koodauskurssia ja neuvottelee konseptin viemisestä muihin Euroopan maihin.

“Parhaillaan meillä on 50 opiskelijaa kokopäiväisessä, kuusi kuukautta kestävässä koulutuksessa. Yksi kurssi on jo valmistunut, ja jokainen sen suorittaneista työskentelee tällä hetkellä Suomessa ohjelmistokehittäjänä. Ilman säätiöiden tukea emme olisi näin hienossa vaiheessa”, kertoi Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman.

Elämän peilin tutkimustyö etenee hurjaa vauhtia
Tiedetiimi Elämän peili palkittiin vuosi sitten niin ikään 150 000 eurolla. Tiimin tavoitteena oli tutkia ihmiskehossa tietoa välittäviä eksosomeja ja luoda ranneke, joka mittaa kehon tapahtumia ja auttaa siten nuorta tekemään ratkaisuja hyvinvointinsa parantamiseksi. Säätiöiden tuki on tullut tarpeeseen aihepiirin tutkimuksen edistämiseksi. Tutkimustyön tuloksena on syntynyt esimerkiksi älykäs laastari, joka suodattaa tietoa solujen toiminnasta.

“Elämän peilin teemoista on ilmestymässä väitöskirja, ja aiheesta suunnitellaan opetusta Oulun yliopistoon. Myös yritykset ovat kiinnostuneet ratkaisusta”, kertoi Elämän peilin koordinaattori, professori Seppo Vainio.