Yleishyödyllisten yhteisöjen verotus – missä mennään?

Artikkelit
|
17.03.2025
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja & Martin Löfman, juristi, Säätiöt ja rahastot ry

Suomen hallitus ei vaikuta pohtivan säätiöiden verotuksen kiristämistä tällä hetkellä. Päinvastoin, sääntelyn ja yleishyödyllisen sijoittamisen liepeillä on nähtävissä myönteisiä signaaleita jo huhtikuun 2024 kehysriihestä alkaen. Kotimaisten säätiöiden toimintaympäristö näyttää siis vakaalta, vaikka viime aikoinakin uhkakuvia on maalailtu. Osoitamme tuomiopäiväskenaariot liioitelluiksi.

Säätiöiden verotukselliseen erityisasemaan on ajoittain ollut intoa puuttua. Poliittinen halu lisätä säätiöiden verotaakkaa on kuitenkin jäänyt täyttymättä, kun asiantuntijat ja viranomaiset ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että säätiöiden toiminta hyödyttää yhteiskuntaa enemmän kuin mahdolliset verotulot lyhyellä aikavälillä.¹ Mutta mikä on säätiöiden – ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen – verotuksen nykytila?

Mitä yleishyödyllisyys tarkoittaa?

Yleishyödyllisyys on monimuotoinen käsite, joka voi tarkoittaa eri toimijoille eri asioita. Verotuksessa (tuloverolain 22.1 §) yleishyödyllinen yhteisö täyttää seuraavat, tässä yksinkertaistetut, kriteerit:

Yleishyödyllisyys ei kuitenkaan ole – eikä sen pidä olla – vain verotuksellinen termi.  Se on osa laajempaa yhteiskunnallista toimintaa ja kulttuuria. Yleishyödylliset yhteisöt mahdollistavat monia asioita, joita valtio ei yksin pystyisi tukemaan. Julkisen ja yksityisen yhteistyön suunnat vaihtelevat historiallisesti: aikanaan säätiöt vastasivat sairaanhoidostakin, nykyään esimerkiksi merkittävä osa tiederahoituksesta tulee säätiöiltä.

Valtion tarve reilulle vastuunjakajalle kasvaa. Siksi säätiöiden erityisasema verotuksessa on perusteltu: ne eivät kartuta varallisuuttaan vaurastuakseen vaan tukeakseen yhteiskuntaa. Ne keräävät yksityistä pääomaa ja suuntaavat tuotot kohteisiin, joissa rahoitusta tarvitaan eniten.

Tulevaisuuden skenaariot

Todennäköisin skenaario:
Verovapaus säilyy nykyisellään (tai kehittyy suotuisammaksi), koska

  • säätiöiden varat ovat jo valtion ohjauksessa, sillä ne voivat käyttää varansa vain yleishyödyllisiin tarkoituksiin.
  • säätiöt ovat ainoita sijoittajia, joiden tuotot menevät suoraan yhteiskunnan hyödyksi.
  • säätiörahoituksen tehokkuus on korkea, ja sitä täydentää vapaaehtoistyö.
  • mikään Suomelle vertailukelpoinen maa ei verota yleishyödyllisten yhteisöjen sijoitustuottoja.
  • Suotuisimmassa vaihtoehdossa säätiöiden mahdollisuudet toteuttaa yleishyödyllistä sijoitustoimintaa kehittyisivät nykyistä kestävämmiksi uusilla malleilla.

Vaihtoehtoinen skenaario:
Yleishyödyllisyyden kriteerien tiukentaminen

  • Tuloverolain 22 §:n soveltamisalaa voitaisiin tarkastella uudelleen, erityisesti niiden yhteisöjen osalta, joiden yleishyödyllisyys on kyseenalaistettu.
  • Joissakin maissa – kuten Ruotsissa – työmarkkinajärjestöjä ei pidetä yleishyödyllisinä, mikä voi nousta harkittavaksi myös Suomessa. Työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosina olleet valmiita osinkojensa lähdeverotukseen vähentääkseen kiinnostusta tähän skenaarioon.
  • Yleishyödyllisyysmääritelmän kaventaminen vähentäisi myös niitä kohteita, joille muut yleishyödylliset yhteisöt voivat suunnata tukeaan. Siten muutoksesta johtuvat negatiiviset vaikutukset kertautuisivat.

Epätodennäköinen skenaario:
Siirtyminen normaaliin yhteisöverotukseen

  • Tämä olisi erittäin epätodennäköinen ja haitallinen kehitys. Kaikkien haitallisten vaikutusten arviointi on mahdotonta, koska ne kertautuisivat niin monin tavoin.
  • Säätiöiden rinnastaminen elinkeinotoimintaan rapauttaisi kansalaisyhteiskuntaa.
  • Se antaisi voimakkaan signaalin, ettei tiedettä, taidetta ja kolmatta sektoria haluta tukea.
  • Se poistaisi merkittävän kannusteen perustaa jatkossa säätiöitä ja lahjoittaa yhteiseksi hyväksi, jolloin yksityisiä varoja jäisi yhä enemmän toimettomina tileille.
  • Se johtaisi verosuunnittelujärjestelyihin, joiden seurauksena verotulot jäisivät odotettua matalammiksi. Verotulot jäisivät saamatta ja valtio joutuisi kuitenkin rahoittamaan ainakin osan säätiörahoituksen jättämästä lovesta.

Säätiöitä tarvitaan

Säätiöiden toiminta perustuu pitkäjänteisyyteen. Ne hallinnoivat varallisuutta vastuullisesti ja turvaavat sukupolvien välisen yhdenvertaisuuden. Jos säätiöt käyttäisivät varansa heti, tulevaisuudessa ei olisi jaettavaa. Tämä ylisukupolvinen rahoitusmalli täydentää valtion keskusjohtoista rahoitusta ja sopii hyvin pohjoismaiseen sekatalousjärjestelmään, jossa julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhdessä.

Säätiöt ovat myös osa kansalaisyhteiskunnan kivijalkaa. Ne tarjoavat vaihtoehtoisia rahoituskanavia ja mahdollistavat monimuotoisen toiminnan, joka ei aina ole valtion resurssien piirissä. Heikko kansalaisyhteiskunta tarkoittaa usein ylikorostunutta valtiokeskeisyyttä, mikä voi kaventaa yhteiskunnallista toimintaa, innovaatioita ja demokratiaan kuuluvaa moniäänisyyttä. 

Yhteiskunta hyötyy

Yleishyödyllisten säätiöiden verovapaus ei ole sattumanvarainen etuoikeus, vaan sillä on selkeä yhteiskunnallinen tarkoitus. Suomessa säätiöt tukevat vuosittain yli puolella miljardilla eurolla tiedettä, taidetta, kulttuuria ja sosiaalisia hankkeita. Niiden rahoituksella puhdistetaan Itämerta, tuetaan vähävaraisten lasten harrastuksia, opetetaan koodaamista ja kehitetään syöpähoitoja. Tämä ei ole pientä puuhastelua, vaan keskeinen osa suomalaisten hyvinvointia ja sivistysyhteiskuntaa. 

Säätiöt pitävät talouden yhteiskunnan palveluksessa rengin roolissa, ei isäntänä. Ne lisäävät ihmisten valinnanvapautta ja täydentävät julkisia resursseja.

Miten säätiöiden verotus toimii muualla?

Suomelle vertailukelpoisissa maissa yleishyödyllisten säätiöiden sijoitustulot ovat verovapaita. Tämä johtuu siitä, että säätiöt eivät kartuta omaa varallisuuttaan, vaan käyttävät tuottonsa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Yksityinen sijoittaja maksaa veroa sijoitustuotoistaan, koska hänen oma varallisuutensa kasvaa – säätiöiden tuotot taas palautuvat yhteiskunnalle.

Säätiöiden verovapaus ei ole valtiolle menetettyä verotuloa, vaan tehokas tapa hajauttaa rahoitusta. Ilman säätiöiden tukea moni yhteiskunnallisesti tärkeä hanke jäisi toteutumatta tai riippuisi suoraan valtion budjetista.

Johtopäätös

Säätiöiden verotus ei ole tekninen yksityiskohta, vaan tuhansia vuosia vanha yhteiskunnallinen arvovalinta. Nykyinen verovapausmalli on toimiva ja perusteltu, eikä kiristäville muutoksille ole pitäviä perusteita. Säätiöt ovat olennainen osa suomalaista sivistystä, tutkimusta ja hyvinvointia. Niiden erityisaseman säilyttäminen tukee sekä vahvaa demokratiaamme että valtion pitkän aikavälin tavoitteita.

Artikkelin nimi kunnioittaa prof. Matti Myrskyn klassikkokirjoitusta ”Yleishyödyllisten yhteisöjen verotus – missä mennään?”, Defensor Legis 3/2011, s. 325–337.

1. Eräiden osinkojen lähdeverotuksen ja kiinteistösijoituksista saatujen voittojen verotuksen uudistaminen. Työryhmäraportti. Valtiovarainministeriön julkaisuja 2021:31.

.

Kuvitus: Joonas Lehtimäki / Tussitaikurit