3 ajatusta paremmaksi (säätiö)maailmaksi

Artikkelit
|
17.12.2014
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Tiede, taide ja kulttuuri tarvitsevat lisää rahaa julkisen tuen yhä supistuessa. Valtion varojen ei ennusteta kasvavan tulevaisuudessa vaan päinvastoin. Kun verosta ei voida kiristää loputtomiin, yleishyödyllisen toiminnan ja palveluiden rahoitukselle on löydettävä vaihtoehtoja. Yhä vaurastuvilla suomalaisilla olisi varaa ja mahdollisuuksia lahjoittaa, sillä ihmiset haluavat rakentaa tulevaisuutta myös henkilökohtaisin valinnoin. Lahjoittamiseen pitää kuitenkin kannustaa.

Monissa maissa on onnistuttu kasvattamaan yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksia yleishyödyllisille yhteisöille verohelpotuksin sekä keventämällä lahjoittamiseen liittyvää hallintobyrokratiaa. Tutkimusten mukaan lahjoitukset kasvavat verovähennyksen ansiota jopa 40 %. Perustelut eivät ole olleet pelkästään tai edes pääasiassa fiskaalisia. Kansalaisten omaehtoinen toiminta yhteisen hyvän edistämiseksi on arvo sinänsä.

Edellisten vaalien kynnyksellä kuultiin populistinen ajatus säätiöiden sijoitustuottojen verottamisesta. Tällä ratkaisulla Suomi olisi ainoa maa, joka verottaisi voittoa tavoittelematonta yleishyödyllistä toimintaa. Samalla pitäisi sitten valita, mistä saadaan säätiöiden vähentyneen tuen tilalle korvaavat rahat tieteen ohella myös taiteelle ja kulttuurille. Kärjistetyimmillään kyse on siitä, mikä sairaus jätetään tutkimatta ja mikä museo laittaa lapun luukulle.

Kolmella käytännön toimenpiteellä voidaan ilman julkisen talouden kustannusvaikutuksia tehostaa säätiöiden toimintaa ja siten parantaa säätiöiden tuesta hyötyvää yhteiskuntaa:

Kannustetaan kansalaisia lahjoittamaan yhteiseksi hyväksi

Säätiöiden yleishyödylliselle työlle sen ansaitsemaa vakautta

Tieteen- ja taiteentekijöille parempi elämä