Akateemikko Sirpa Jalkanen säätiöiden asialla

Artikkelit
|
06.12.2018
Virve Zenkner, SRNK

Akateemikko, immunologian professori, kansainvälisestikin eturivin syöpätutkija Sirpa Jalkanen aloittaa vuoden alussa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan hallituksessa. Mukanaan hän tuo pitkän kokemuksensa kansallisesta ja kansainvälisestä tutkimusmaailmasta sekä säätiöiden toiminnasta.

Hengästyttävä CV kertoo halutusta huippuosaajasta mutta myös aikaansaavasta ihmisestä, joka kantaa laajasti vastuuta tutkimuksen parhaaksi. Pienoishaastattelu uuden hallitustoimen kynnyksellä toteutui tehokkaasti puhelimitse lounasaikaan.

Tutkijan uran ja perheen yhdistämisestä

Tutkimusrahoitus on perustavassa roolissa, jos halutaan varmistaa, että tutkijaksi ryhdytään tulevaisuudessakin. Ajankohtainen perhepoliittinen keskustelu nostaa myös esille kysymyksen tutkijan uran ja perheen yhdistämisestä. Miten tämä onnistui kolmen lapsen kanssa? Millaisena nykytilanne näyttäytyy ohjattavien kautta?

– Sanon aina, että puolison valinta on elämän tärkein valinta. Mieheni, alun perin tutkija, mutta nykyään toimitusjohtaja Markku Jalkanen on uraäidin poika, joka on osallistunut tasavertaisesti kaikkeen. Diplomi-insinöörianoppini sai seitsemän vuoden sisällä viisi poikaa, jotka oppivat kotoa, että pojat osaavat tehdä mitä vain. Teimme myös sen valinnan, että käytimme toisen ansiot kotiapulaisen palkkaamiseen. Työpäivän jälkeen pystyimme virkeinä keskittymään lapsiin ja perheeseen. Vastaavasti meillä ei sitten ajettu uusimmilla autoilla ja elimme vaatimattomammin.

– Ohjattavieni nuorten naistutkijoiden kautta näen, että edelleen on myös perheitä, joissa miehen ammatti on olevinaan tärkeämpi, vaikka objektiivisesti ottaen näin ei olisi. Miehet rajoittavat, ja naiset joutuvat tekemään kotona enemmän. Kaikki lähtee äideistä, siitä miten pojat kasvatetaan, että ollaan tasavertaisia.

Säätiöiden kykyä tukea tutkimusta ei saa vaikeuttaa

Julkinen tuki syöpätutkimukselle on vähentynyt kymmenen viimeisen vuoden aikana. Hallituksen leikkaukset tutkimusrahoituksesta ja yliopistoilta ovat tarkoittaneet yksityisten säätiöiden jakaman tutkimusrahoituksen suhteellisen merkityksen kasvua. Mitkä näet Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan tärkeimpinä tehtävinä ja tavoitteina lähitulevaisuudessa?

– Se on varmistaa säätiöiden toimintakyky siten, ettei lainsäädännöllä tai muilla tavoin vaikeuteta säätiöiden kykyä tukea tutkimusta. Samalla on tärkeää etsiä uusia ja innovatiivisia toimintatapoja ja kohteita tehdä yhdessä merkittäviä satsauksia tieteen hyväksi.

Voiko sitä paremmin sanoa?

Akateemikko Sirpa Jalkanen on hallituksen puheenjohtaja Emil Aaltosen Säätiössä ja Syöpäsäätiössä sekä varapuheenjohtaja Tampereen teknillisen yliopiston hallituksessa ja Sigrid Juseliuksen Säätiön lääketieteen asiantuntijalautakunnassa. Hallituksen jäsenyyksiä on Turun Mikrobiologien Tiedeseurassa, Sirpa ja Markku Jalkasen säätiössä, pääministerin johtamassa tutkimus- ja tiedeneuvostossa ja Suomen Syöpäinstituutissa.Ulkomailla säännöllisiä asiantuntijatehtäviä Jalkasella on EU:ssa, Wallenbergin Säätiössä, Karoliinisen Instituutin Science for Life Laboratoryssa sekä Suomen Akatemiaa vastaavassa organisaatiossa Belgiassa. Kokemukseen yritysmaailmasta sisältyvät mm. Orionin hallituksen jäsenyys vuodesta 2009 alkaen sekä kahden biotekniikkayrityksen perustaminen.

Katso myös