Koronaviruksen aiheuttamaan taide- ja kulttuurialojen ahdinkoon etsitään ratkaisuja säätiöissä

18.03.2020

Koronaviruksen isku taide- ja kulttuurialoihin huolettaa myös apurahasäätiöissä.  

Säätiöt ja rahastot ry:n 203 jäsenestä suuri osa tukee taidetta ja kulttuuria. Koronaviruksen aiheuttama kriisi on tarkoittanut viime päivinä tiiviitä keskusteluita taide- ja kulttuurialan toimijoiden, säätiöiden, opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiken sekä eurooppalaisten säätiöyhdistysten kanssa. 

Konkreettisista vaikutuksista kerätään parhaillaan monilla eri suunnilla tarkempaa tietoa. Kyselyitä ovat järjestäneet mm. Muusikkojen liitto ja Frame, ja tapausesimerkkejä on koottu rahoittajille myös epävirallisten verkostojen kautta. Eurooppalainen säätiöiden yhdistys EFC (European Foundation Centre) kartoittaa paraikaa kyselyllä jäseniltään niiden tukitoimia koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa; niin ikään Säätiöt ja rahastot ry selvittää omien jäsentensä näkökulmia ja toimia lähipäivinä. 

Tähän mennessä tiedämme, että useampi säätiö on muuttamassa myöntämiensä apurahojen käyttöehtoja joustavimmiksi jatkamalla työskentelyaikaa ja/tai hyväksymällä käyttämisen muuhunkin oman alan työskentelyyn kuin hakemuksesta myönnettyyn tarkoitukseen, jos se ei ole koronaviruksen vuoksi mahdollista. Tämä ratkaisee kuitenkin vasta niiden työskentely- ja toimeentulomahdollisuuksia, joilla on jo apuraha. 

Isompi ratkaistava kysymys on, miten säätiöt voivat osaltaan parhaiten olla tukemassa niitä tekijöitä, työryhmiä sekä organisaatioita, joilta koronaviruspandemia on syönyt tulot. Koska tilanne on kaikille uusi, valmiita toimintamalleja ei ole. Siksi yhdessä tekeminen, jatkuva dialogi ja parhaiden ratkaisujen etsiminen on nyt kaikki kaikessa. Ensimmäisiä avauksia on jo julkistettu.

Säätiöt ja rahastot eivät ole immuuneja koronavirukselle ja sen vaikutuksille. Globaalien ja kotimaisten osakemarkkinoiden dramaattiset syöksyt eivät ole jääneet keneltäkään huomaamatta. Pandemia vaikuttaa myös säätiöiden sijoituksiin, joiden tuotot ovat tärkein tulonlähde säätiöiden yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi. Hyvinä vuosina säätiöt ovat kuitenkin onnistuneet keräämään kestävien sijoitussuunnitelmiensa mukaisesti puskureita, jollaisten tarkoitus on juuri mahdollistaa tuen jakaminen vaikeina aikoina. 

Säätiöt haluavat olla mukana turvaamassa taiteen ja kulttuurin alojen ihmisiä, toimintaa, laatua ja tarpeellisia institutionaalisia rakenteita, jotta ne elävät myös kriisin yli. Työtä ratkaisujen löytämiseksi tehdään nyt niin tiiviissä aikataulussa kuin se suinkin on mahdollista ja yhdessä eri osapuolten kanssa.