Koronapandemian aiheuttamien sulkujen jälkeen kansainvälinen vaihto on elpynyt ilahduttavalla tavalla. Sen yhtenä merkkinä on Suomen ja Yhdysvaltojen vuoropuhelua edistävän, Wilson Centerin koordinoiman ja suomalaisten säätiöiden rahoittaman stipendiaattiohjelman virkistyminen.
Yhdysvaltain kongressin ylläpitämä Wilson Center -tutkimuskeskus toimii Washington DC:ssä puolueettomana ajatuspajana ja yhteiskunnallisena keskustelufoorumina. Kansainliiton perustajana muistetun presidentti Woodrow Wilsonin mukaan nimetty keskus vastaanottaa vuosittain noin 150 vierailevaa tutkijaa ympäri maailmaa vuoropuheluun keskenään.
Suomalaisstipendiaatit Washingtonissa
Suomalainen stipendiaattiohjelma on vuodesta 2013 lähtien lähettänyt asiantuntijoita ja tutkijoita Wilson Centeriin. Keskuksen sijainti Washingtonissa vallan linnakkeiden ja kansallisten keskusarkistojen ja -kirjastojen tuntumassa tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet syventää osaamistaan ja solmia arvokkaita yhteyksiä. Asema Wilson Centerin vierailevana tutkijana avaa ovia, kunhan stipendiaatti itse on omatoiminen ja aktiivinen.
Wilson Centerissä toimii kuusitoista ohjelmakokonaisuutta tai instituuttia, joissa pureudutaan globaaleihin ajankohtaisiin haasteisiin tai alueelliseen tutkimukseen. Suomalaisstipendiaatit ovat työskennelleet Global Europe sekä History and Public Policy -ohjelmakokonaisuuksissa. Stipendiaatit valitaan työsuunnitelmiensa perusteella, ja paikan päällä korostuu kyky itsenäiseen työskentelyyn.
Tähän mennessä neljäntoista suomalaisen stipendiaatin joukossa on ollut monipuolisesti journalisteja, talousanalyytikkoja, politiikan tutkijoita ja historioitsijoita. Heidän Washingtonissa hankkimansa kokemukset, tiedot ja kontaktit hyödyttävät heidän työyhteisöjään ja koko suomalaista yhteiskuntaa. Transatlanttisen vuoropuhelun merkitys on korostunut entisestään 2020-luvulla.
Korkean tason Ahtisaari-symposiumit
Wilson Centerin Suomi-ohjelmaan sisältyy korkean tason symposiumien järjestäminen ajankohtaisista kansainvälisen politiikan aiheista. Symposiumit on nimetty Nobelin rauhanpalkinnon saaneen presidentti Martti Ahtisaaren mukaan ja Wilson Center koordinoi niitä yhdessä Suomen ulkoasiainhallinnon kanssa.
Presidentti Ahtisaari oli mukana vielä kevään 2017 symposiumissa, jossa hän peräänkuulutti transatlanttista ja globaalia, monenkeskistä diplomaattista yhteistyötä. Ahtisaari tunnustautui Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi, mitä hän perusteli läntisen demokratian velvollisuudella osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen.
Viimeisin Ahtisaari-symposium järjestettiin 4. joulukuuta 2024, jolloin aiheena olikin sitten Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon. Wilson Center sai puhujavieraakseen Suomen ulkoministerinä vuosina 2019–2023 toimineen Pekka Haaviston. Keskustelu taltioitiin ja on nähtävissä Wilson Centerin tapahtumasivuilla.
Säätiörahoitteinen ohjelma
Wilson Centerin suomalaisen stipendiaattihankkeen vetäjänä toimii Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander. Hanketta rahoittaa neljä suomalaista säätiötä: Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö, Helsingin Sanomain Säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Saara ja Björn Wahlroosin säätiö. Hanketta hallinnoi Suomessa Säätiöt ja rahastot ry sekä Washingtonissa Wilson Centerin History and Public Policy -ohjelma.
Seuraava haku puolen vuoden stipendiaattijaksoille Wilson Centerissä järjestetään 1.2.–9.3.2025. Hakukelpoisia ovat suomalaiset keskeisissä asemissa työskentelevät yhteiskunnalliset, talouselämän ja median vaikuttajat sekä näiden alojen väitelleet tutkijat, erityisesti historiantutkijat.
Suomalaiset stipendiaatit Wilson Centerissä vuosina 2013–2024
Aiempien stipendiaattien projekteista löytyy tietoa Wilson Centerin sivuilla:
Lisätietoa
www.wilsoncenter-haku.fi
koordinaattori Mikko-Olavi Seppälä
info@wilsoncenter-haku.fi
p. 0400 868006
.
Kuva: Canva