Toimittaja Riikka Aaltonen voitti vuoden 2024 Talousjournalismi-palkinnon
Toimittaja Riikka Aaltonen palkittiin 10 000 euron suuruisella Talousjournalismi-palkinnolla, joka jaetaan KAUTE-säätiön Talouselämä-lehden erikoisrahastosta.
Taidesäätiöiden yhteistyö mahdollistaa kultakauden aarteiden näkymisen konttoreiden ulkopuolella. Maakuntien taidemuseot pääsevät puolestaan kuratoimaan taidehistorian merkkiteoksista näyttelyitä, jotka tuovat uutta museoiden yleisöillekin.
Pohjanmaan museon näyttely Meri tuo, meri vie tuo tänä kesänä seitsemän suomalaisen taidesäätiön kokoelmien helmiä Vaasaan. Mukana on useita teoksia mm. Oskar Kleinehilta, Berndt Lindholmilta ja Victor Westerholmilta.
Näyttelyn mahdollistaa Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys ry. Vuonna 2006 perustetun yhdistyksen tärkeimpiä toimintamuotoja on näyttelytoiminta ympäri Suomea sijaitsevissa taidemuseoissa sekä kokoelmien hoitoon liittyvien palvelujen järjestäminen.
Yhdistykseen kuuluvat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin säätiö. Uusimpana jäsenenä vuonna 2018 liittyi mukaan OP Ryhmän Taidesäätiö.
Jäsenten taidekokoelmat käsittävät tuhansia teoksia 1500-luvulta aina tähän päivään asti. Joukossa on huomattava määrä Suomen taidehistorian merkkiteoksia.
– Monien maakunnallisten taidemuseoiden kokoelmissa on vain vähän vanhempaa kultakauden taidetta. Kun tarjoamme yhdessä teoskokoelmamme heidän käyttöönsä, museo pääsee kuratoimaan näyttelyn, joka tuo paljon uutta museon yleisöllekin. Emme kilpaile taidesäätiöinä keskenämme, vaan toiminta tukee jokaisen tavoitteita: taideteosten esille saattamista ja uusia yleisöjä kokoelmille. Puolella meistä ei ole omaa näyttelytilaa, joten yhteistyö antaa meille erityisen hyvän mahdollisuuden näkyä konttoreiden ulkopuolella, yhdistyksen aktiivi, Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa kertoo.
Yleisö on löytänyt tiensä näyttelyihin. Jyväskylän taidemuseo teki 2017 kaikkien aikojen näyttelykohtaisen kävijäennätyksensä Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyllä, josta tehtiin myös julkaisu. Rovaniemen taidemuseo Korundin kanssa tehty Lumen maa (2018) oli yhtäläinen menestys. Ensi vuonna vuorossa on Hämeenlinna ja vuonna 2021 Joensuu.
– Otamme mielellämme uusia taidekokoelmia jäseniksemme. Mitä useampi meitä on mukana, sitä enemmän voimme tehdä yhdessä ja tukea toisiamme toiminnassamme.
6.6.–20.10.2019
Suomen rannikolla ja saaristoissa meri on koko ajan läsnä. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa se tarjosi ihmisille elannon, ammatin ja kulkuväylän. Samaan aikaan meri oli arvaamaton ja saattoi ottaa yhtä nopeasti kuin oli antanut.
Merimaisema symboloi myös liikkumista ja muutosta. Meren ylitse kulki tavaraa ja ihmisiä, mutta myös uusia ideoita, ajatuksia ja vaikutteita. Vesireittien kautta Suomi on ollut vuosisatojen ajan yhteydessä Itämeren ympäristöön, Manner-Eurooppaan ja kauemmaksikin. Hiljalleen pienien kalastajayhteisöjen rinnalle syntyi kaupunkeja, joiden satamia leimasi toimeliaisuus sekä monien kielten ja kulttuurien kohtaaminen.
Tämän vuoden näyttely on toteutettu Vaasan kaupungin museoiden kanssa. Taidehistorioitsija Tuija Peltomaan kuratoimassa näyttelyssä on esillä yli 70 teosta 1850-luvulta 1950-luvulle.
Näyttely Vaasan kaupunginmuseoiden sivuilla
OP Ryhmän Taidesäätiö
Åbo Akademin säätiö
Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö
Alfred Kordelinin säätiö
Fortumin Taidesäätiö
Gösta Serlachiuksen taidesäätiö
Taidesäätiö Merita
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö
Santeri Salokivi (1886–1940): Tyttöjä rannalla (1916), öljy kankaalle. Taidesäätiö Meritan kokoelma. Kuva: Museokuva Matti Huuhka & Co