Säätiöt ovat jokaisen toimintaa
Säätiöillä on valtava merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa, kertoo Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu.
Yhteiskunnallisiksi ratkaisijoiksi perustetuissa säätiöissä yhä useampi kokee yhä suurempaa tarvetta ymmärtää muutosta. Haluamme reagoida fiksusti, ennakoivasti ja vaikuttavasti tilanteeseen. Erityistä huolta on kannettu kulttuuri- ja luovista aloista sekä järjestöistä, joihin julkinen keskustelukin tuntuu kohdistuvan suurimmalla mielenkiinnolla.
Siispä: mitä tilanteesta pitäisi ajatella säätiöissä ja rahastoissa?
Leikkaukset julkisessa rahoituksessa johtavat todennäköisesti siihen, että yhä useammat etsivät yksityistä rahoitusta, mikä lisää kilpailua apurahoista. Säätiöiden tulee kuitenkin säilyttää kärsivällisyytensä, sillä niiden tehtävä on tukea kestävää muutosta sukupolvien yhdenvertaisuus tavoitteenaan.
Kulttuurialan budjettileikkauksista tiedämme, että päätetyt reilut 17 miljoonaa vuodelle 2025 vähenevät ennen muuta esittävän taiteen ja museoiden valtionosuuksista (10,8 miljoonalla eurolla) sekä taiteen ja kulttuurin edistämisen valtionavustuksista. Vuosille 2026 ja 2027 on kaavailtu lisäleikkauksia, ja luovien alojen julkisen rahoituksen lisääminen merkittävästi ennen vuotta 2030 näyttää epätodennäköiseltä.
Taiteilijoiden työskentelyapurahoja halutaan todennäköisesti säilyttää mahdollisimman paljon, sen sijaan tiukimmin julkisessa rahoituksessa arvioitaneen alueellisia tukia, festivaaleja, taidekouluja, pieniä taideinstituutioita ja julkaisuja. Näissä säätiöillä voi olla ratkaisijan rooli rahoittajana.
Rahoituksen hakijoita ohjaavat tekijät, jotka eivät ole ennustettavissa. Säätiöiden toimintaa puolestaan leimaa pitkäjänteisyys, joka vakauttaa montaa alaa murrosten keskellä. Vaikka tulevaisuutta on vaikea ennustaa, säätiöt voivat sopeutua ja auttaa myös muita sopeutumaan tähän epävarmuuteen. Säätiöiden tulee pitää kiinni strategiastaan ja noudattaa säännöissä määriteltyä tarkoitustaan, vaikka lyhyen aikavälin paineet saattavat houkutella nopeisiin ratkaisuihin.
Tiivis ja rehellinen tilannekuvaus olisi, että tulevien julkisten leikkausten vaikutuksia säätiöille on mahdotonta arvioida sen paremmin määrällisesti kuin laadullisesti. Kokonaisuus on liian monimutkainen ja monitahoinen, ja siihen liittyy niin monia epävarmoja muuttujia. Säätiöillä on kuitenkin tukenaan hyviä apuvälineitä.
On todennäköistä, että säätiöihin kohdistuva hakupaine kasvaa lähivuosina (tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, kuten koronavuodet osoittivat). Taiteen, tieteen ja kulttuurin tekijät hakevat todennäköisesti entistä enemmän ja suurempia apurahoja, ja kilpailu voi koventua. Säätiöiden on pystyttävä yhä paremmin priorisoimaan ja perustelemaan rahoituspäätöksiään ja valintojaan ollakseen vaikuttavia.
Oma ajanmukaiseksi päivitetty strategia on tässäkin paras apuväline parhaiden rahoitettavien ratkaisujen löytämiseen, samoin resursointi oman datan hallintaan ja sen hyödyntämiseen tiedolla johtamisessa. Rahoitettavien projektien vaikuttavuus ja kestävyys nousevat todennäköisesti tulevaisuudessa yhä suuremman kiinnostuksen kohteeksi niin julkisen kuin yksityisen rahoituksen kriteereinä.
Suomessa on noin 2 700 säätiötä, joilla kaikilla on erilaisia tavoitteita. Näistä arviolta 800 jakaa apurahoja. Tämä moninaisuus mahdollistaa sen, että monenlaiset ihmiset ja hankkeet voivat löytää säätiörahoitusta. Säätiöiden varallisuus ei koskaan riitä korvaamaan julkisen rahoituksen puutetta, mutta ne voivat tukea aloja ja asioita, jotka ovat marginaaleissa tai tarvitsevat vivutusta.
Säätiöiden mahdollisuus antaa myös siltarahoitusta vaikeimpien aikojen ylitse tietyille aloille, hankkeille tai järjestöille on parempi kuin juuri millään muulla taholla. Hieno osoitus viime vuosilta oli apurahasäätiöiden päivässä keräämä miljoona koronan kurittamille taiteilijoille ja ukrainalaisille pakolaisille kerätty parisataa tuhatta euroa, kun julkista rahoitusta ei ehditty heti järjestää. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää aiempaa aktiivisemmin rivakoissa säätiöissä.
Vaikka julkiset leikkaukset aiheuttavat epävarmuutta, ne voivat myös avata uusia mahdollisuuksia. Säätiöillä on tilaisuus arvioida toimintaansa ja löytää uusia tapoja vaikuttaa myönteisesti yhteiskuntaan disruptionkin keskellä. Kuten presidentti Mauno Koivisto totesi: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”
Kokeilisitko säätiössäsi jotakin näistä apuvälineenä?
Vaikka leikkausten lopulliset vaikutukset ovat siis vielä epävarmoja, säätiöiden pitkäjänteinen toiminta tarjoaa vahvan perustan selviytyä vaikeistakin ajoista. Yhdessä eri kumppanien kanssa säätiöt voivat rakentaa tulevaisuutta tukemalla tiedettä, taidetta, kulttuuria ja ihmisiä entistä vahvemmin. Suuriin ongelmiin tarvitaan suuria ratkaisuja. Niitä tekemässä pitää olla mahdollisimman monien.
Pohdittavaa riittää, kun valtio on selvästi pienenemässä. Mikä on minkäkin instituution rooli huomenna? Onko säätiöiden luotava identiteettinsä uudelleen ja tarkasteltava tehtäviään uusista näkökulmista? Jos hyvinvointivaltio ja sivistysihanne murtuvat, pitääkö säätiöiden ryhtyä tukemaan sosiaalisia tarkoituksia aiempaa voimakkaammin? Palaammeko 1800-luvulle rakentamaan Suomea uudelleen, entistä pienemmille raunioille?
Suomen – ja suomalaisten säätiöiden – ongelmat ovat edelleen suhteellisen pieniä verrattuna aikamme vaikeimpiin kysymyksiin. Vaikka ohittaisi meneillään olevat sodat ja humanitaariset hätätilat, planetaariset megatrendit ovat mittavia, kuten World Economic Forumin tuore ”Sustainable Development Impact Meetingin 2024” yhteenveto osoittaa:
Miten suomalaiset säätiöt voisivat ratkoa myös näitä yhteisiä ongelmia?
Kuva: Canva