Vireä kahdeksankymppinen

Artikkelit
|
03.11.2014
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Waldemar von Frenckells stiftelse on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsenenä nuorin, mutta iältään se lähestyy pian jo kunnioitettavaa 80 vuoden ikää.

Waldemar von Frenckells stiftelse on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsenenä nuorin, mutta iältään se lähestyy pian jo kunnioitettavaa 80 vuoden ikää. Kuten monen muunkin säätiön perustamiseen, myös Waldemar von Frenckells stiftelsen syntyyn liittyy suuri inhimillinen tragedia. Tampereella toukokuussa 1936 kuollut todellinen valtioneuvos Waldemar von Frenckell joutui vaimonsa Sigridin kanssa hautaamaan kaikki lapsensa, kolme tytärtä ja yhden pojan.

Oman elämänsä vastoinkäymisistä huolimatta Waldemar von Frenckell kehitti yhdessä veljensä kanssa perheyrityksestä kukoistavan imperiumin, johon kuului mm. Suomen ensimmäinen paperitehdas, maan vanhin kirjapaino, tiilitehdas, tukkukauppaa, verkatehdas, tulitikkutehdas ja paljon muuta. Elämäntyönsä säilyttämiseksi valtioneuvos adoptoi veljenpoikansa Rafaelin, joka oli toimeenpanijana, kun Waldemar von Frenckellin nimeä kantava säätiö perustettiin testamentilla 1938. Säätiön perustamispääoma oli 12 miljoonaa markkaa.

von Frenckellin suvun mottona on ”ad rem”– (suoraan) asiaan. Pragmaattisuus näkyy Waldemar von Frenckells stiftelsen tarkoituksessa, joka on niin laaja-alainen, että maailman muuttuminen ei aivan lähivuosisatoina pääse vaarantamaan säätiön toimintaa. Säätiön viisaat säännöt laatinut vuorineuvos Rafael von Frenckell oli kauaskatseinen mies. Hän halusi säätiön tukevan mahdollisimman monipuolisesti isänmaan kehitystä: säätiön tarkoituksena on tukea Suomen kansalaisia tai Suomessa toimivia yhdistyksiä ja instituutioita, jotka harjoittavat tieteellistä tutkimusta, sosiaalista toimintaa tai isänmaallisia tai kulttuurisia pyrintöjä.

Säätiön ensimmäiset stipendit jaettiin vuonna 1939. Ensimmäisen ja suurimman sai Frans Emil Sillanpää – juuri ennen Nobelpalkintoa. Nykyään säätiön monipuolisen tuen kohteisiin kuuluu myös muun muassa nuorisotoiminta. Waldemar von Frenckells stiftelseltä saadulla avustuksella suomalaiset partiolaiset ovat voineet osallistua Kuulun maailmalle -ohjelmaan, joka tukee lippukuntien kansainvälistä toimintaa kotimaassa tai lippukunnan jäsenten yhteiskunnallista kasvatusta. Kasvatustehtävät tuntuu totisesti onnistuneen, sillä apurahalla on kannustettu järjestämään siivoustalkoita, maahanmuuttajia osallistavia nuorisoleirejä, lyhytelokuvafestivaaleja, retkiä eduskuntaan ja Helsingin Sanomien toimitukseen sekä syrjäytymisen ehkäisemistä.

Säätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävän yli 20 vuoden jälkeen edelleen luovuttava kauppaneuvos Mikael von Frenckell on itsekin monessa mukana. Liike-elämässä, säätiömaailmassa, yhdistyksissä ja kulttuuritoiminnassa vaikuttava moniosaaja pitää esi-isänsä perustaman yleishyödyllisen säätiön hyvää hoitamista aivan erityisen velvoittavana: ”On toivottavaa että säätiön hallituksessa olevat von Frenckellit jättävät sen seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin sen itse saivat. Jossakin anonyymissä säätiössä hallituksen jäsenen kunnianhimo voi kenties hiipua vuosien saatossa, mutta meidän säätiössämme toivon nimen velvoittavan.”

Ensimmäistä kertaa säätiön historiassa hallituksen puheenjohtajana aloittaa nyt mies, jonka nimi ei olekaan von Frenckell. Vastuu ei kuitenkaan siirry pois suvulta. Tuore puheenjohtaja on äidin puolelta turvallisesti von Frenckelleitä, ja akateemisia loppututkintoja sekä näyttöä vastuullisesta taloudenpidosta löytyy: Niklas Savander tunnetaan muun muassa yhtenä Nokian menestysjohtajista. Nykyään hän pelastaa maailmaa Waldemar von Frenckells stiftelsen ohella myös työskentelemällä toimitusjohtajana ruotsalaisessa pörssiyhtiö Elektassa, joka valmistaa syöpähoidoissa käytettäviä sädehoitolaitteita. Säätiön sihteerinä aloittaa puolestaan kauppatieteiden kandidaatti Casimir von Frenckell, Waldemar von Frenckellin veljenpojanpojanpojanpoika.

Säätiöllä on hakuaika kerran vuodessa. ”Tieteellisiin” ja ”yleisiin” pääkategorioihin jaettavat hakemukset tulee lähettää 15.3. mennessä säätiön hallitukselle, joka päättää avustusten saajista toukokuussa. Hakijoita on riittänyt, ja vuonna 2013 apurahoina ja palkintoina myönnettiin kaikkiaan 680 000 euroa. Waldemar von Frenckell voisi epäilemättä olla tyytyväinen jälkipolvien työhön isänmaan hyväksi.