Etsitään seuraa tositarkoituksella

Artikkelit
|
15.03.2024
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöt ja rahastot ry

Oletko haaveillut varakkaasta kumppanista, joka toteuttaisi unelmasi? Turhauttaako pitkä harhailu potentiaalisten partnereiden viidakossa ilman täysosumaa? Kaipaatko sielunkumppania, jonka kanssa keskustelut nousisivat ihan nextille levelille?

Meillä on ratkaisu: uudistettu jäsensivumme tarjoaa ensiapua uusien kumppanien, yllättävien yhteyksien ja aiempaa paremman yhteistyön saavuttamiseksi tieteessä, kulttuurissa ja kansalaistoiminnassa. Eikä vain rahoituksenhakijalle vaan myös tositarkoituksella yhteistyötä kaipaaville rahoittajille. Kokeile hakuamme, siellä onni saattaa odottaa sinuakin!

Loistavia hakemuksia ei koskaan ole liikaa

Tunnetuimmat yleishyödylliset säätiöt ja rahastot saavat tuhansia rahoitushakemuksia vuodessa. Silti kuulemme säätiöläisiltä aina saman toteamuksen: hyviä, tai varsinkaan loistavia, hakemuksia ei vielä koskaan ole ollut liikaa. Ongelma onkin usein, että hakemukset eivät aina osu rahoittajan säännöissä määrättyyn tarkoitukseen tai strategisiin tavoitteisiin. Mutta miten hakija löytää juuri oikean rahoittajan? 

Uskomme, että osumatarkkuuden parantamisella jo hakuprosessin alkuvaiheessa saataisiin laadukkaampia tuloksia ja vähemmän työtä kaikille. Ennen kuin pääsemme pisteeseen, jossa tekoäly yhdistää hakijat osuvimpaan rahoittajaan, halusimme kokeilla prosessin parantamista yksinkertaisesti taustatiedon lisäämisellä rahoituksen myöntäjistä. Suomen sadat upeat säätiöt tulevat lähelle ja tutuiksi, kun yhdestä hakemistosta saa yhdellä klikkauksella näkyviin jännittäviä yhdistelmiä hyväntekemisen historiaa.

Myös yhteistyökumppania tai poolikaveria etsiville helpotusta

Uusitulta verkkosivulta löytyy nyt jokaisesta jäsenestämme – Suomen 230 tärkeimmästä apurahanjakajasta – lyhyt kuvaus sekä hakutoiminto, joka kattaa säätiötuen suurimmat pääalat tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnan kehittämisen alla. Hakutyökalu on hyvin yksinkertainen pääluokkien mukainen alasvetovalikko, mutta taustalla on ennennäkemätön määrä dataa rahoittajista.

”Työkalun lähteinä ovat säätiöiden toimintakuvaukset, tarkoituspykälät sekä aiemmat myönteiset rahoituspäätökset.”

Työkalun lähteinä ovat säätiöiden toimintakuvaukset, tarkoituspykälät sekä aiemmat myönteiset rahoituspäätökset, joista olemme keränneet tiedot säätiötuen tilastointia varten. Niiden perusteella sopivien rahoittajien löytämisen pitäisi olla tarkempaa kuin useimmissa hakemistoissa, joissa rahoittajalistaukset perustuvat lähinnä hakuaikoihin ja yhden alan luokitteluihin.

Jos haluaisit rahoittaa elokuvaa, mutta omat rahasi riittävät vain lyhytfilmiin, kokeile hakuamme. Mietitkö, kuka lähtisi kaveriksi tukemaan kirjallisuusohjelmaa tai ketkä jäsenistämme rahoittavat maa- ja metsätaloustieteitä? Ei hätää: kokeile hakuamme!

Säätiöiden historiallisten nimien takaa löytyy napakymppi ehkä juuri sinulle!

Keitä olivatkaan Jalmari ja Rauha Ahokas? Entä Päivikki Tulenheimo-Sohlberg tai Brita Maria Renlund? Mitä Saara ja Björn Wahlroosin säätiö tekikään, entä mitä tapahtuu Fortumin ja Nesteen säätiössä?  Aikanaan perustajiensa mukaan nimetyt tai muistoa kunnioittamaan luodut säätiöt eivät vielä nimellään kerro, mistä toiminnassa on kysymys. Koska säätiöt tyypillisesti perustetaan ikuisiksi, niiden nimi on osa vaalittavaa, arvokasta perintöä. 

Toivomme, että työkalu auttaa rahoittajia löytämään yhteistyökumppaneita omille ideoille, joihin kaivataan joko kanssarahoittajia, parviälyä tai muuta tukea vaikuttavampien säätiötekojen toteuttamiseksi. Tiedonvaihto, yhteiset rahoituspoolit ja hankkeet ovat hyvä tapa kasvattaa omaa vaikuttavuutta.

Kohti rahoitustinderiä?

Tavoitteemme on kehittää hakua tarkemmaksi ja osuvammaksi siten, että se palvelee eri tarpeita. Suunnitteilla on ainakin lisätä muistiorganisaatioita ylläpitävät säätiöt ja paikallissäätiöt. Saammeko käyttäjiltä lisäideoita hakukriteereistä?

Emme ole aivan vielä maailmassa, missä hakijat voisivat luoda profiilin hakualustalle seuranhakupalvelu Tinderin tapaan, mutta ajatus houkuttaa. Alustalla hyvän idean tai hankkeen keksinyt hakija voisi kertoa suunnitelmastaan ja ansioistaan ympäri vuoden ja vuorokauden, ja rahoitukselleen parasta kohdetta etsivä säätiö voisi poimia itselleen sopivimmat ihmiset ja ilmiöt liputtamalla hankkeen itselleen sopivaksi. 

Tulevaisuudessa tekoäly toivottavasti tarjoaa meille yhä kätevämpiä mahdollisuuksia myös suositella sopivia rahoittajia tai yhteistyökumppaneita – kuten suoratoistopalvelut konsanaan aiemman katselu- tai kuunteluhistorian perusteella. Emme ole siellä ihan vielä, mutta askeleen lähempänä parempaa rahoitusmaailmaa kuitenkin. 

Otamme mielellämme vastaan palautetta Jäsenet-sivun käytettävyydestä info(at)saatiotrahastot.fi. Sivu ilmestyy myöhemmin myös ruotsiksi.

Säätiöt ilmoittavat avoimista rahoitushauistaan omilla verkkosivuillaan sekä tiedejatutkimus.fi:ssä ja taidejakulttuuri.fi:ssä.

Kuva: Kihlapari 1930-luvulta / Valokuvaamo Säde. Helsingin kaupunginmuseo.