Mihin säätiöiden rahat oikein menevät?

Artikkelit
|
15.06.2023
Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja & Virve Zenkner, viestintäpäällikkö, Säätiöt ja rahastot ry

Suomalaiset yksityiset säätiöt tukevat tiedettä, taidetta ja kansalaistoimintaa yli puolella miljardilla eurolla joka vuosi.

Minne raha aivan konkreettisesti päätyy? Testaa kuinka monta jutun esimerkeistä tunnet.

Hajukoirat tunnistavat sairauksia nakkipalkalla

Kunnon nuuhkaisu voi auttaa pääsemään taudin jäljille nopeammin ja tehokkaammin kuin laboratoriokoe. Suomen Kulttuurirahasto on tukenut tutkimusta, jossa selvitettiin hajukoirien kouluttamista Covid-19–näytteiden tunnistamisessa, syöpänäytteiden haistelua ovat tukeneet Svenska kulturfonden ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto – erinomaisin tuloksin.

Hajukoirista voi löytyä apu tulevaisuudessa myös muiden sairauksien löytämiseen.

Pääkuva: Hopo haistelemassa näytteitä. Wise nose – Suomen hajuerottelu ry

Seurasaaren juhannusvalkeat

Liekkien rätinä kesäyössä, keskikesän taianomainen rauhan tunnelma ruuhka-Suomen ytimessä, Helsingin Seurasaaressa.

Seurasaarisäätiö on ylläpitänyt suomalaista kulttuuriperintöä ja tehnyt ikiaikaisia kansantapoja eläviksi vuodesta 1956. Säätiö on rahoittanut maailmansotien jälkeen tuhansia ihmisiä tavoittaneita tapahtumia vuosittain. Tunnetuin elämys ovat Seurasaaren juhannusvalkeat, ainutlaatuinen tapa välittää menneiden sukupolvien kunnioitusta ja arvoja.

Seurasaaren hiipuva kokko juhannusaamun sarastaessa 1976. Kuva: Olavi Ahonen, Helsingin Kaupunginmuseon kuvakokoelmat

Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuri

Venäjän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syvällinen tuntemus on avainasemassa koko Euroopan turvallisuuskehityksen kannalta. Katri Pynnöniemi on toiminut vuodesta 2017 Suomen ensimmäisenä Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessorina.

Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteinen, pysyvä virka rahoitetaan kokonaan lahjoitusvaroin. Sen mahdollistivat Mannerheim-säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Maanpuolustuskorkeakoulun tukisäätiö.

Oki Räisänen, Päivän piirtoja, Helsingin Sanomat 24.10.1933. Päivälehden arkisto

Schjerfbeckin arvoteos jää Suomeen, huipputason nykytaidetta Rovaniemelle

Lauri ja Lasse Reitzin säätiö hankki kokoelmiinsa Helene Schjerfbeckin (1862–1946) Sininauhaisen tytön (1934) 1,7 miljoonalla eurolla vuonna 2021. Teos on esillä säätiön museossa Töölössä, jonne yleisö pääsee maksutta.

Säätiöt ylläpitävät monia merkittäviä museoita ja taidekokoelmia. Näihin kuuluvat esimerkiksi Amos Rex, Mannerheim-museo, Sibelius-museo, Saastamoisen säätiön taidekokoelma EMMAssa sekä Wihurin rahaston kokoelma Rovaniemen taidemuseossa, jonne rahasto osti vastikään 48 teosta lisää suomalaista huipputason nykytaidetta.

Yksityiskohta Scherfbeckin teoksesta Sininauhainen tyttö. Lauri ja Lasse Reitzin säätiö. Valokuva: Katja Hagelstam

Kakka pois Itämerestä

Veneilijöillä on houkutus laskea käymäläjätettä mereen erityisesti varhain keväällä ja myöhään syksyllä, jolloin imutyhjennysasemat ovat pääsääntöisesti kiinni.

Pidä saaristo siistinä ry hankki Espoon ja Helsingin rajalle uuden kelluvan imutyhjennysaseman, joka palvelee veneilijöitä nyt ympäri vuoden. Weisell-säätiö mahdollisti yli 40 000 euroa maksavan aseman rakentamisen.

Sinilevää. Kuva: Canva

Katso myös

Säätiötuki lukuina

Kerromme säätiöiden työstä yhteiseksi hyväksi myös Twitterissä ja Instagramissa.